Hogyan váljunk energiagazdálkodóvá?

Szakértőnk, Kujáni Péter a Civil Rádió vendége volt, ahol a várható bruttó elszámoláshoz való alkalmazkodásról és az önfogyasztás fontosságáról beszélgettek. Összefoglaljuk a legérdekesebb gondolatokat.

Az eddigi napelemes elszámolási rendszer arról szólt, hogy ha a tulajdonos annyit vissza tud táplálni, amennyit fogyasztott, akkor nem volt villanyszámlája. Ez nagyon egyszerű számítási metódust tett lehetővé a napelemek tervezésénél, hiszen az éves termeléssel le kellett fedni az éves fogyasztást.

A legkésőbb jövőre érkező bruttó elszámolás új helyzetet teremt. A napelem-tulajdonosoknak a teljes energiamennyiséget ki kell fizetniük, amit a hálózatból fogyasztottak, cserébe a szolgáltató is kifizeti nekik minden visszatáplált kWh árát. Csakhogy a számlán lévő összeg az energia árán túl tartalmazni fogja az áfát, a rendszerhasználati díjat és egyéb tételeket – jelenleg a rezsistop feletti sávban ez 70,104 forint kilowattóránként. A visszatáplálásért azonban csak a nettó energiaár jár majd, nagyjából 22-23 forint. Aki több mint tíz éve telepítette a rendszerét, az már jövőre beleesik ebbe a sávba.

A cél innentől tehát az, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszuk a hálózatról.

Hiszen amikor termel a napelemrendszer, akkor az onnan jövő energiát az inverter először közvetlenül az éppen bekapcsolt fogyasztókhoz irányítja. Vagyis amit napközben felhasználunk, az nem érintkezik a hálózattal, így teljesen ingyen van. Ezt az ingyen áramot pedig nem éri meg 22 forintért eladni a szolgáltatónak, majd 70,104-ért visszavásárolni: érdemesebb helyben, egyből elhasználni. Például a bojlert, a mosógépet vagy a mosogatógépet beprogramozni, hogy ne este menjen, hanem az ingyen árammal dolgozzon, napközben. Ez némi előregondolkodást igényel: a háztartási gépek elég régóta időzíthetőek, csak kevesen használták eddig a funkciót, mert nem volt rá szükség.

Aki napelemet vásárol, annak lényegében energiagazdálkodást kell végeznie. Ami nem napi szintű feladat, inkább szemléletmód és némi odafigyelés egyvelege.

Az tévhit, hogy ehhez akkumulátorokra is feltétlenül szükség van, ezek ugyanis egy nagyobb extra beruházást igényelnének. Egyelőre azonnali akkuvásárlás helyett érdemesebb egy hibrid invertert választva előre gondolkodni és megteremteni a lehetőségét a későbbi bővítésnek.

A teljes adás meghallgatható erre a linkre kattintva. Ha többet szeretne tudni a napelemek aktuális kérdéseiről, kövesse a Világos, mint a Nap! podcast adásait. Ha pedig saját napelemes rendszer telepítésében gondolkodik, ide kattintson!