Extrém módon csökkent a céges napelemek megtérülési ideje

A tavaly ősszel indult energiaár-emelkedés a vállalkozásokat már Magyarországon is utolérte. A többszörösére drágult elektromos áram előtérbe tolta a napelemeket: soha ilyen rövid nem volt egy fotovoltaikus rendszer megtérülési ideje.

 

Lassan egy éve tartanak a kedvezőtlen árampiaci folyamatok: a szénhidrogének drágulása, a nemzetközi politikai helyzet bizonytalanságai és a növekvő kereslet miatt egész Európában jelentősen emelkedett az elektromos energia ára. Magyarországon egyelőre csak a cégek érzik a saját bőrükön a drágulást, rájuk viszont egyre nagyobb teherként nehezedik. Míg jelenleg a lakosság nagyjából 35 forintot fizet egy kWh-ért, a vállalkozások ennek többszörösét, nettó 135 forintot.

Ilyen árak mellett már érdemes komolyan fontolóra venni a napenergiára váltást. A saját energiatermelés ugyanis nemcsak fenntartható és környezetbarát, hanem fokozza az ellátásbiztonságot és ami valószínűleg minden cégvezető számára a legfontosabb, most extrém rövid idő alatt megtérül.

Nézzünk erre egy gyakorlati példát. A legjobb helyzetben a kisfeszültségen vételező céges telephelyek vannak. Ők legfeljebb 50 kW teljesítményig beleférnek a háztartási méretű kiserőmű kategóriába és köthetnek szaldós elszámolású szerződést az áramszolgáltatóval. Vagyis a napelemek hálózatba feltöltött feleslegét ugyanazon az áron adhatják el, amennyit a hálózatból vételezett áramért kell fizetniük. Az éves elszámoláskor mindössze a vételezés és a feltöltés különbözetét kell kifizetni – vagy ha többlet keletkezett, akkor vissza is igényelhetik az árát.

Amennyiben az ön vállalkozása a maximális méretű, 50 kW-os rendszert szeretné telepíteni, akkor ehhez akár 73,8 kWp-nyi napelemmodul is telepíthető, kiváló hatékonysággal. Ezzel teljesen déli tájolás mellett 85 000 kWh energiát tud termelni, aminek a jelenlegi árak mellett a költsége nettó 11,5 millió forint lenne.

Eközben magának a rendszernek a kiépítése mindössze 20,8 millió forintba kerül. Vagyis további áramár-emelkedés nélkül is kevesebb mint két év alatt visszahozza a teljes beruházási költséget és onnantól kezdve évente legalább ilyen mértékű nyereséget termel.

Világosan látszik, hogy egy céges napelemes rendszer komoly anyagi előnyöket jelent a tulajdonosának és fokozza a vállalkozás versenyképességét. Éljen ön is a lehetőséggel és váltson napenergiára. Keresse szakértőnket részletes ajánlatunkért!