Céges rezsicsökkentés napelemmel?

A tavalyi évhez képest három-négyszeresése drágult az elektromos energia tőzsdei ára. A lakosság által fizetendő díjak a hatósági árnak köszönhetően egyelőre nem emelkedtek, de a cégek már egyértelműen érzik az elszálló árak következményeit. A drágulás ellensúlyozására kézenfekvő megoldás a napelemek telepítése.

Tavaly, sőt idén nyárig a tőzsdei határidős áramárak nagyjából 50 euró/MWh környékén mozogtak. Ez a tarifa, amelyen a nagyfogyasztónak számító cégek hosszabb távra le tudnak szerződni az áramkereskedőkkel. Ősszel azonban kilőttek az árak, több mint a négyszeresése, 200 euró feletti szintre emelkedett az elektromos energiáért fizetendő összeg. Hasonló trendet járt be az azonnal fizetendő, vagyis a spot áramár, amin azok a vállalkozások vásárolhatnak, akiknek nincsen hosszú távú szolgáltatási szerződésük.

Az emelkedés okairól és várható következményeiről számos elemzés született a sajtóban. A közelmúlt írásai közül például a G7 cikkét és a Portfolio anyagát érdemes böngészni. Ezekből kiderül, hogy a magas árak több cégnél már az ellátásbiztonságot fenyegetik, hiszen az energiakereskedők sok esetben kénytelenek még a hónapokkal korábban leszerződött, alacsonyabb áron ellátni ügyfeleiket, miközben ők maguk sokkal drágábban kapják az áramot – tulajdonosaik pedig egy bizonyos szint felett a veszteségek további finanszírozása helyett csődöt jelentenek.

Egyelőre senki sem tudja, hogy marad-e és meddig a mostani árszint, de az tény, hogy a drágulás hátterében meghúzódó globális tényezők (az ázsiai gazdaságok energiaéhsége, a fosszilis és nukleáris energiatermelés párhuzamos kivezetése és a nagyhatalmi geopolitikai játszmák) nem fognak egyik napról a másikra megszűnni.

Ahogyan az is biztos, hogy a cégek nem számíthatnak a lakossághoz hasonlóan tartós hatósági árbefagyasztásra.

Egy ilyen helyzetben kézenfekvő döntés egy napelemes rendszer telepítése.

A legfontosabb hozadéka, hogy a saját energiatermeléssel függetlenedni lehet a piaci árváltozásoktól. Ez pedig komoly versenyelőnyt jelent, hiszen a termékek, szolgáltatások árába nem feltétlenül kell beépíteni a hónapról hónapra emelkedő áramköltségeket. A drágulás további hozadéka, hogy lerövidíti a napelemes beruházások megtérülési idejét. A rendszertől függően 10-15 éves időszak a jelenlegi árszinten könnyedén lefeleződhet.

További előnye a megújuló energiatermelésnek az ellátásbiztonság. A hektikus környezet és az energiakereskedők növekvő csődkockázata magával hozhatja az egyik napról a másikra történő, súlyos áremelkedéseket és akár az áramszolgáltatás kimaradását. A saját áramtermelő képesség kiépítése viszont védelmet jelent mindezek ellen.

Érdemes önnek is átgondolnia a napelemekre váltást, méghozzá minél hamarabb, hiszen a tartósan magas áramárak egyértelműen anyagi veszteséget, csökkenő profitot jelentenek. Keresse szaktanácsadóinkat és kiszámoljuk, mi a legideálisabb megoldás vállalkozása számára.