Napelem esettanulmány ügyfelünkkel: „projektvezetőként dolgozom, de nem találkoztam még ennyire sima projekttel”

Tamás egy igazán különleges ügyfél. A beszélgetésünkből készült esettanulmány világosan megmutatja, hogy mire képes az Energiatakarék. Napelem-telepítéseink többsége a most bemutatottnál egyszerűbb, de mi ezeket a projekteket is nagyon élvezzük, és nagy büszkeség számunkra, hogy egy ennyire hozzáértő ügyfél is elégedett a munkánkkal. Innentől következzenek Tamás hosszú, de tanulságos gondolatai arról, hogy milyen különleges kérései voltak a napelemes rendszerrel kapcsolatban.

A pannonhalmi borvidék egy szép kis településén élünk. Egy jelenleg földszintes, később tetőtér-beépítésre váró családi ház 2 délnyugati és 2 délkeleti tetősíkjára tettünk 7,77 kW névleges teljesítményre képes napelemes rendszert (14 db délnyugati +7 db délkeleti Longi Solar 370 W monokristályos napelempanel), ami egy 7 kW Fronius Symo inverterrel dolgozik együtt.

A tervezés a kulcs az optimális napelemes rendszer kialakításához

A tervezés során több párhuzamos és egymással összhangban álló elv mentén gondolkoztam. Nagyon fontos, hogy jelenleg még érvényben az éves elszámolás. A ház számított energiaigénye mindössze 6 kW ahhoz, hogy -15 fokos környezeti hőmérséklet mellett a +20 fok beltéri állandósult állapot tartható legyen. Legalább 6 kW-os napelemes rendszert terveztem, mert a meglévő gázfűtés mellett villany fűtőszállal is kifűthető a ház. A fűtésrendszer már az épület tervezésekor ezt figyelembe vette, és egy 3×1.8 kW-os fűtőszál került bele a hőtároló víztartályba 4 éve.

Jelenleg gázfűtést használunk egészében, és a napelemmel megtermelhető villamos teljesítmény jóval több, mint amennyi a ház jelenlegi villamosenergia-igénye. Jelenleg gázfűtés mellett 2 kW-os rendszer is kielégítené a ház villamosenergia-igényét. Ugyanakkor gázfűtéssel számolva a jövőben

a napi munkába járáshoz (30 km/nap) az elektromos autó már realitás lehet, így szeretném az autótöltést fedezni a napelemes többlettel.

A legvalószínűbb azonban az, hogy 5 éves távlatban a két elv kombinálva lesz: a fűtőszálat hőszivattyúra cserélve, 4x-es jósági tényezővel számolva megengedhető, hogy mind az autó, mind pedig a hőszivattyú otthon termelt villamos energiával legyen ellátva. A kapacitás ekkor már véges, így az igazán téli napokon szükség esetén a gázfűtés kissé rásegít majd.

Az Energiatakarékot egy hosszabb folyamat végén választottam a tervezett rendszer magasszintű követelményeihez illeszkedve. Nyár közepén több, napelemet telepítő céggel felvettem a kapcsolatot emailben. A cégek fele egyáltalán nem válaszolt, másik fele pedig tenyérbemászó üzletkötővel jelentkezett, akik alapvető műszaki kérdésekre sem tudtak válaszolni, és 9-12 hónapos telepítést jósoltak. Az Energiatakarékot egy kollégám ajánlotta, aki kérésemre átküldte az ő személyre szabott ajánlatát. Az ajánlat összeszedett és alapos volt.

Miért az Energiatakarékot választottam?

Tóth Péter hívott az Energiatakaréktól, és bár nem volt előre megbeszélve, de akkor és ott rögtönöztünk egy másfél órásra sikerült telefonbeszélgetést. Minden kérdésre azonnal tudott felelni. Ekkor épp egy kertipartin voltam, és ott félrevonulva a telefonomról átküldtem a ház elhelyezési rajzát és a tető építészi terveit. Estére átküldte a számításokkal alátámasztott napelem elhelyezési tervét. A terv tetszett, és Péter küldött egy hivatalos, részletes ajánlatot. Ez már tekintettel volt azokra az extra követelményekre is, amik lehetővé teszik a tetőtér későbbi esetleges beépítését és tetőablak elhelyezését.

Időközben befutott egy másik, nagy cég részletes ajánlata is, mely azonos teljesítmény és invertertípus mellett közel félmillióval alacsonyabb összköltséget ajánlott. Ekkor felhívtam Pétert, hogy még nem döntöttem, és mondja el, hogy miért válasszam az Energiatakarékot a másik céggel szemben, ha 500.000 Ft a különbség ugyanarra a rendszerre. Péter nyelt párat, de derekasan, mellébeszélés nélkül elkezdte sorolni az Energiatakarék előnyeit: kis cég, mely maximálisan figyelembe veszi a megrendelő igényeit; új, modern napelemtípus; gyorsaság, rugalmasság, tapasztalat.

Másnap kijött a másik cég munkatársa személyes felmérésre. Neki is feltettem pár keresztkérdést. Korrekt volt, és mindenre tudott válaszolni. Náluk a pénzügyi ütemezés nagyon szigorú és merev, beleértve a hitelügyintézés elindíthatóságának legkorábbi dátumát. Illetve régebbi, 320 W-os napelemeket ajánlottak, 1.6 m x 0.9 m területtel, ugyanakkor a mai napelemek többnyire 1.7 m x 1 m területtel bírnak. Azaz, ha egyet is cserélni kell később a táblamezőben, nem tudok majd bepasszintani a rendelkezésre álló helyre egy jelenlegi/jövőbeli táblát anélkül, hogy az összeset arrébb ne tolnám. Végül az Energiatakarékot választottam.

Éltem az Energiatakarék által felajánlott 127.000 Ft összköltségű hitelügyintézési szolgáltatással, mely rengeteg előnnyel járt. Először fontolgattam, hogy mindent magam csinálok, de utólag belátom, hogy enélkül kicsúsztunk volna az időből.

A következő lépés a bankfiók választása volt. A meglévő bankunknál akartuk felvenni az MFB hitelt. A közeli fiókokban nagyon hosszú volt a várólista, ezért 100 kilométeres körzetben elkezdtem felhívni a pénzintézet kisvárosi bankfiókjait. Kulcs a kisváros, azaz már elég nagy település, hogy legyen tapasztalatuk MFB hitellel, de nem túlterheltek. Az egyik fiókban már másnap reggel fogadtak.

Pontos, precíz munkavégzés!

Innentől kezdve rendszeres egyeztetés folyt emailben és telefonon. Nem volt terhes, csak akkor szólt Mónika, az ügyintéző, amikor kellett, de olyankor mindig és időben szólt. Minden kérdésemre azonnal választ kaptam, még aznap. Pontos, precíz munkavégzés, türelmes és konstruktív hozzáállás, jobbat nem is kívánhattam volna.

A hitelbírálathoz rengeteg papírt kellett beadni, a paksamétákat Mónika előre összeállította, elpostázta, és gyakorlatilag csak aláírva kellett eljuttatnom a bankfiókba. Megtörtént a pozitív hitelbírálat és hitelszerződés-kötés. Rá két hétre bezárt a hitelprogram.

A siker kulcsa: Mónika és a banki ügyintéző hölgy minőségi munkája. Transzparensen kommunikáltunk: az ügyfél-bank-kivetelező háromszög kommunikációjáról minden fél egyszerre értesült, minden emailben két címzett.

Nem átlagos napelemtelepítés

A telepítés nem volt könnyű, mivel a tetőm 12 különálló tetősíkból áll, és összesen 21 táblát szereltünk fel. Ugyanennyi napelemtábla elhelyezése egy sima sátortetőre nagyjából harmadannyi időt venne igénybe. A kivitelező derekasan dolgozott, a nehezítő tényezők ellenére a minőségi munkavégzés lebegett mindvégig a szemük előtt. Egy ekkora rendszerre 10 óra az átlag kivitelezési idő, ők 2 x 12 órát dolgoztak. Kiváló végeredmény, minden a nyári tervek szerint elvégezve. Hárman voltak, mindhárman udvarias emberek, minőségi munkaszemlélettel. Az Energiatakarék tartotta az árajánlatban adott árat.

Összességében nagyon rugalmas és gördülékeny projekt volt. Főállásban projektvezetőként dolgozom, de nem találkoztam még ennyire sima projekttel. Ehhez minden egyes szereplő hozzáállására szükség volt. A csapat nagyon konstruktív volt, mindig a minőséget szem előtt tartva profi műszaki megoldásra törekednek. Közel két hete van fent a villanyóra, a rendszer azóta tökéletesen üzemel, várakozások felett termel ezeken a téli napokon is. Nagyon szívesen ajánlom az Enerigatakarékot másoknak is.

Kérjen ön is ajánlatot, vegye fel velünk a kapcsolatot, és szaktanácsadónk mindenben segít! Akár 50 százalék állami támogatással is telepíttethet!