Esettanulmány ügyfelünkkel: „Csak jót tudok mondani”

A Budapest XIV. kerületében lévő Sziki Car műhelyében 1994 óta foglalkoznak Saabok javításával. Szikszai István ügyvezető tavaly úgy döntött, napelemekkel oldja meg a telephely energiaellátását.

„A napenergia hasznosításának terjedése egyértelmű, ráadásul gyorsuló trend, ami ránk is hatással volt. A közelmúltban egy barátom telepíttetett egy rendszert és nagyon kedvező tapasztalatokra tett szert a működése során. Megkönnyítették a döntésünket az anyagiak is. Egyrészről a cég nagyon komoly villanyszámlát fizet, amit szerettünk volna megspórolni. Másrészről pedig a korábbi években jelentős céltartalékot halmoztunk fel, amit mindenképpen valamilyen beruházásba kellett visszaforgatnunk.”

Mielőtt határoztak volna, szétnéztek a piacon és több helyről is kértek árajánlatokat. Volt cég, aki alacsonyabb árat ígért, de nem tűnt megbízhatónak, ezért a sokkal meggyőzőbb anyaggal előálló Energiatakarékot választották.

Az eredeti elképzelés szerint csupán a műhely aktuális villamosenergia-igényét fedező rendszert telepítettek volna. Ez sem lett volna kevés, hiszen a szerelők számos, nagyobb fogyasztású elektromos berendezést használnak. Az igényfelmérő beszélgetések során azonban kiderült: érdemesebb lenne nagyobb teljesítményű napelemes rendszerbe beruházni és villanyfűtésre váltani.

„A gáz bármikor megdrágulhat, akár jelentős mértékben is. Emellett fontos számunkra a környezetvédelem, ezért úgy döntöttünk, megpróbálunk zöldebbek lenni és a fosszilis tüzelőanyag helyett megújulóra váltani.”

Az elkészült és 2020 végén üzembe helyezett napelemes rendszer végül 90 db 370 W-os LONGi Solar panelből és egy Fronius Eco 25.0-3-S WLAN inverterből áll. Az összteljesítménye 33,3 kW. Az elektromos fűtést a következő lépésben építik ki, a folyamat egyelőre a különböző technológiákat képviselő cégek ajánlatainak összevetésénél tart.

Az Energiatakarékra csak jót tudok mondani. Ragoncza Ádámtól nagyon komoly írásos anyagot kaptam árajánlatként. Szinte olyan volt, mint egy tanfolyam: megtanított, mire jó a napelemrendszer, hogyan működik és mire érdemes odafigyelni. A beruházás előkészítése során rendre azonnal választ kaptunk minden kérdésünkre. Szinte semmi teendő nem volt: miután megbízást adtunk az Energiatakaréknak, ők intéztek minden további feladatot. Ez ügyfélként nagyon kényelmes helyzetet teremtett számunkra.”

A telepítés ugyancsak problémamentesen zajlott.

„A szakemberek precízen és okosan végezték a dolgukat. Örömmel láttam, hogy minőségi anyagokat használnak. A paneleket rögzítő konzolok és tartók például a Würth gyártmányai voltak. Ezt a márkanevet nagyon jól ismerjük az autószerelő szakmából és tudjuk, hogy megbízható és tartós termékeket gyártanak. Amikor a műhelyt építettük, akkor sem spóroltunk a minőségen, de megérte, hiszen másfél évtizede használjuk hiba nélkül. Örültünk, hogy az Energiatakaréknak legalább annyira fontosak ezek a szempontok, mint nekünk. Kiváló munkát végeztek, bátran ajánlom őket mindenkinek.”

Az áramszolgáltató pár nappal a telepítést követően üzembe helyezte a rendszert, azóta folyamatosan termel. A borús téli napokon 16 kW körül alakult a csúcsteljesítmény, kora tavaszig ez 20-25 kW környékére kúszott fel, a hosszú és napsütötte nyári hónapokban pedig még magasabb érték várható. Az Energiatakarék szaldós elszámolás mellett kb. tízéves megtérüléssel számolt, de az eddigi üzemeltetési tapasztalatok alapján ez az idő akár rövidebb is lehet.