Esettanulmány ügyfelünkkel: „Kínálta magát egy napelemes rendszer”

Szilárd a főváros északnyugati agglomerációjában található Remeteszőlősön, festői környezetben épít családi házat. Az épület még nincs teljesen kész, de már csak az utolsó simítások vannak hátra. A napelemes rendszer azonban szinte a tetővel együtt került fel.

„Szerettem volna a várható energiaköltségeket a lehető legalacsonyabbra leszorítani. Közel áll hozzám a környezettudatos gondolkodás, ráadásul a ház adottságai is ideálisak: déli fekvésű telek, megfelelő dőlésszögű tető. Szinte kínálta magát egy napelemes rendszer lehetősége, ezért már a tervezési szakaszban ebben gondolkodtunk.”

Energetikai szempontból nem hétköznapi épületről van szó. Hőszivattyús rendszer biztosítja a hűtést és fűtést, emellett gondoskodik a medence vízhőmérsékletéről. A gáz be sincsen vezetve, a konyhai berendezések és a vízmelegítő is elektromos árammal működnek. Emellett jacuzzi és szauna is tartozik a házhoz. A fentiekből kifolyólag az energiafogyasztás is átlagot meghaladó lesz: az Energiatakarék becslései szerint évi 35 000 kWh.

„Az Energiatakarékot a házat építő generálkivitelező, a Berger Házak Zrt. ajánlotta. Könnyű dolgom volt, mert az előkészítési folyamat során a kapcsolattartás legnagyobb részét ők intézték. Így nagyon gördülékenyen ment minden. Személyesen Kujáni Péterrel az áramvételezés kapcsán találkoztam, nagyon pozitív benyomást tett rám.”

A telepített napelemes rendszer 90 db 370 W-os LONGi Solar modulból és egy Solar Edge prémium inverterből áll. A névleges teljesítménye 33,3 kW, az éves áramtermelés pedig várhatóan 30 384 kWh lesz.

„2020 májusában kértem árajánlatot az Energiatakaréktól. Az előkészítés és a szerződéskötés során minden simán ment, nekem gyakorlatilag semmi feladatom nem volt. A telepítés időpontja egyedül az építkezés előrehaladásától függött. Mihelyst felkerült a tető és elkészült a ház elektromos hálózata, jöttek a szakemberek és beszerelték a rendszert. Csak egy kisebb, esztétikai jellegű probléma volt: egy kábelt a tetőfedésen kívül vezettek el, nem a héjazat alatt, de utólag sikerült megoldani az elrejtését.”

A napelemes rendszer jelenleg teljesen üzemkész állapotban van, már csak az áramszolgáltató hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy megkezdje a termelést. Az Energiatakarék számításai alapján a beruházás szaldós elszámolás mellett várhatóan 9,8 év alatt fog megtérülni.

DCIM100MEDIADJI_0477.JPG