Energetikai önellátás napelemekkel

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre több érdeklődő keresett meg minket azzal a céllal, hogy otthona áramellátásának biztonságáról szeretne egy napelemes rendszerrel gondoskodni. Míg korábban a családok többsége környezettudatosságból vagy takarékossági céllal váltott napenergiára, mára egyértelműen megjelent az energetikai önellátás elérése a beruházás indokai között. Mindez természetesen az ősz óta tartó, jelentős mértékű, világpiaci energiaár-emelkedés, az ukrajnai háború és az európai energiapiacról érkező bizonytalan hírek tükrében nem meglepő.

Egy jól méretezett napelemes rendszer éves szinten képes megtermelni  a tulajdonosa teljes áramigényét. Legyen szó egy átlagos háztartásról, ahol a konyhai-fürdőszobai gépek, a villanybojler és a szórakoztató elektronika a legnagyobb fogyasztók, vagy akár jóval komolyabb áramfelhasználónak számító, villannyal fűtő és elektromos autót használó családról. A környezetvédelmi célokat és a pénzügyi várakozásokat egy hagyományos napelemes megoldás is gond nélkül teljesíti.

Az energetikai önellátáshoz már valamivel több kell.

Köztudott, hogy a napelemek termelése és az otthonunk áramfogyasztása egy adott pillanatban többnyire nincsen egyensúlyban. Napközben a panelek felesleget termelnek, míg este-éjszaka nem tudnák fedezni a szükségleteinket. Ezért egy normál napelemes rendszer a többletet betáplálja az elektromos hálózatba, majd onnan veszi vissza, ha az igény meghaladja a termelést.

Létezik viszont az úgynevezett hibrid-akkumulátoros technológia. Ehhez egyrészt speciális inverterre (például a Fronius Symo GEN24 PLUS-ra, ami mellé akciónk keretében ajándékot is adunk ügyfeleinknek) és egy akkumulátor-pakkra van szükség. Egy ilyen rendszer a megtermelt többletet nem a hálózatba tölti vissza, hanem a saját akkumulátorainkba tárolja el, hogy később felhasználhassuk. Ezért logikusan sokkal kevésbé függ a külső tényezőktől az épület áramellátása. A hibrid rendszerek még nem szigetüzeműek, nem lehet őket teljesen leválasztani  a hálózatról – hiszen bármikor előfordulhat, hogy egy borús téli nap termelése nem tart ki reggelig -, de vitathatatlanul nagyobb biztonságot jelentenek az ön és családja számára. Ráadásul áramszünet esetén is biztosítja a szükséges energiát.

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné megtudni, milyen feltételekkel lehet hibrid vagy hagyományos napelemes rendszere, keresse bizalommal szaktanácsadóinkat!