Biztosítás napelemekre: mire figyeljünk?

A napelempanelek edzett üveggel borított, kimondottan strapabíró szerkezetek. Hó, fagy, szélvihar nem különösebben tud kárt tenni bennük, sőt, egy bizonyos szintig a jégesőt is gond nélkül állják. Az extrém méretű jég azonban bezúzhatja a paneleket és mivel egyre gyakoribbak az ilyen időjárási szélsőségek, érdemes rájuk felkészülni.

 

Technikai értelemben a jégkáros, összetörött vagy kilyuggatott napelempanel nem javítható, cserélni kell. Ideális esetben ennek a költségét a lakásbiztosítás fedezi. A gyakorlatban azonban nem ennyire egyszerű a helyzet. A Pénzcentrum.hu megkérdezett számos hazai biztosítót és a válaszaikból vegyes kép rajzolódik ki.

Abban egyetértenek a társaságok, hogy a jégverés úgynevezett alapbiztosítási esemény, így a sérült tetőt, betört ablakot stb. mindegyikük megtéríti. A napelemeket viszont nem feltétlenül: több cégnél is kiegészítő biztosítást kell kötni rájuk, mert az ő értelmezésük szerint nem a ház részei.

Ha a napelemek benne foglaltatnak az alap ingatlanbiztosításban, akkor is érdemes ellenőrizni a biztosítási összeget. Ugyanis ha a szerződés megkötése után szereltettük fel a paneleket, akkor az nem tartalmazza az így elért értéknövekedést. Az ingatlan ebben az esetben alulbiztosítottnak számít, vagyis ténylegesen többet ér, mint amekkora összegre a biztosításra szól. Mivel a társaságok a szerződés alapján határozzák meg a kártérítések összegét, előfordulhat hogy egy jégkáros napelempanelre kifizetett summa nem fedezi a csere költségét.

A napelemtulajdonosoknak ezért három dolgot javaslunk:

  • Ha egyáltalán nincsen ingatlanbiztosításuk, akkor mindenképpen érdemes kötni. Hiszen a jégverésen túl számtalan kár érheti az épületet, amiknek a helyreállítása komoly költség is lehet.
  • Ha van ingatlanbiztosítás, akkor ellenőrizni kell, kiterjed-e a napelemes rendszert érő károkra. Amennyiben nem, akkor megfontolható kiegészítő biztosítás kötése.
  • És végül ha a biztosításunk fedezi a napelemekben esett károk költségét is, akkor nézzük meg, hogy a biztosítási érték összhangban van-a az ingatlan valós értékével, hogy kár esetén ne kerüljünk hátrányos helyzetbe.

Ha kíváncsi további hasznos információkra és érdekességekre a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, akkor hallgassa a Világos, mint a Nap! podcast adásait. Ha pedig egy saját napelemes rendszer előnyei érdekelnék, keresse ajánlatkérésért szaktanácsadóinkat!