Akkumulátor kisokos

A napelemes rendszerekre vonatkozó visszatáplálási szabályok változásával előtérbe került az otthoni energiatárolás kérdése, vagyis az akkumulátoros rendszerek.

A napelemek nem egyenletesen állítják elő az áramot: napközben, a napsütéses órákban rendszerint többet termelnek annál, amit azonnal el tud a háztartásunk fogyasztani. Visszatáplálás vagy tárolás nélkül ez az energia kárba vész.

Kétféle, otthonra elérhető akkumulátoros technológia létezik, az úgynevezett AC oldali és DC oldali akkumulátorok. Nézzük meg ezeket részletesebben.

A DC oldali, vagy egyenáramú akkumulátorokat az inverter vezérli. Ha az adott pillanatban a napelemes rendszerünk több áramot termel, mint amennyit fel tudunk használni, akkor az inverter átkapcsol és az akkumulátorokba irányítja a felesleget átalakítás nélkül, egyenáramként. Ha viszont a fogyasztásunk nagyobb, mint a termelés (naplemente után), akkor az inverter innen veszi ki az energiát és alakítja váltóárammá.

A kulcs az invertervezérlés, ami jelen esetben a hátránya is a technológiának. Egyrészt speciális, hibrid inverterre van hozzá szükség (ezek működéséről itt írtunk részletesebben), másrészt a jelenlegi szabályozás mellett nehéz kihasználni a kapacitásukat. Az előírások szerint ugyanis több fázisú rendszereknél a napelemek termelése a legkisebb fogyasztású fázishoz igazodik. Vagyis ha az ingatlanban az egyik fázison egyszerre megy a villanysütő és a szárítógép, a másikon pedig egy asztali lámpa, akkor az inverter csak az utóbbi fogyasztását engedheti rá mindegyik fázisra. Mindegy, hogy az áram a napelempanelekből vagy az akkumulátorból jönne. Így pedig nem lehet az akkuk kapacitását teljesen kihasználni.

Más a helyzet az AC oldali, váltóáramú akkumulátorokkal. Ezeket nem az inverter vezérli, hanem egyszerűen az otthonunk elektromos rendszerébe kerülnek integrálásra és a belső hálózatunk energiaáramlásai szerint működnek. Ha a napelemekből többlet jön, eltárolják, de már átalakított váltóáramként, ha pedig a napelemekből már nem érkezik energia, akkor a háztartást az akku látja el, a kapacitása erejéig. Az áramszolgáltató hálózatába nem táplálnak vissza. Az AC oldali akkumulátorokhoz nem kell hibrid inverter, bármilyen napelemes rendszerhez hozzáadhatók utólag is. Ezeket az akkumulátorokat ráadásul a kapacitásuk erejéig korlátozás nélkül lehet tölteni, majd az összegyűjtött energiát kivenni, nincsen a szabályozás miatt veszteség. A jelenleg elérhető 5,12 kWh kapacitású AC oldali akkumulátor is jelentős mértékben, akár duplájára növelheti egy átlagos háztartás önfogyasztásának arányát. Azaz a napelemekről vételezett ingyen energia mennyiségét.

Ha szeretne többet megtudni az otthoni energiatárolásról keresse szaktanácsadóinkat!