A müncheni InterSolaron járt az Energiatakarék csapata

Az Energiatakarék csapata is jelen volt a napelemes iparág legnagyobb nemzetközi seregszemléjén, a müncheni InterSolar kiállításon. A bajor főváros hatalmas vásárterén, több mint százezer négyzetméteren megtartott monstre rendezvényen mintegy másfél ezer vállalkozás képviseltette magát.

Az  Energiatakarék munkatársai évek óta rendszeresen jelen vannak ezen a globális napelemes expón, hiszen pótolhatatlan lehetőséget kínál a szakmai ismeretek bővítésére. A kiállító cégek jóvoltából a legmodernebb eszközök vonulnak fel a standokon, köztük prototípusok és kész, de hazánkban még nem elérhető darabok. A felhozatal pontos indikátora, merre tart a napelemes ipar és mik lesznek a jövő megoldásai.

A célunk, hogy megismerjünk olyan technológiákat, amelyeket a közelebbi-távolabbi jövőben el lehet hozni Magyarországra és ajánlhatjuk őket az ügyfeleinknek. Ezúttal a legfontosabb trendet a hibrid inverterek jelentették, amelyekből hazánkban egyelőre korlátozott a választék. Az Energiatakarék kínálatában jelenleg a Fronius Symo GEN24 PLUS található meg, amely tökéletes választás hagyományos elrendezésű, egy vagy két tetősíkra telepített napelemes rendszerek esetén. Ennél összetettebb tetőkre viszont jelenleg nem tudunk hibrid rendszert ajánlani.

Az InterSolaron azonban tanulmányozhattuk az általunk forgalmazott két másik gyártó, a SAJ és a SolarEdge hibrid megoldásait is, amelyek itthon egyelőre még nem érhetőek el. Közülük különösen a SolarEdge eszköze ígéretes. Ez a hibrid inverter képes modulonként optimalizálni a napelemes rendszer teljesítéményét – erre akkor van szükség, ha sok, különböző tájolású tetősíkon vannak szétszórva a panelek, ezért a napfény gyakran éri eltérő mértékben őket. Várhatóan rövid időn belül megkapja a a hazai engedélyt és onanntól a különlegesebb tetőmegoldással rendelkező épületek tulajdonosainak is elérhető lesz a hibrid technológia.