A hőtárolás csúcstechnológiája

A szélerőművek berendezéseinek gyártásával foglalkozó, spanyol székhelyű Siemens Gamesa vállalat több száz tonnányi vulkanikus kőzetben talált zöld megoldásra a megújuló energiák tárolásával kapcsolatban.

A megújuló energiaforrások – például a nap és a szél – egyik fő problémája, hogy nem mindig akkor állnak rendelkezésre, amikor szükség van rájuk. Például a napelemek termelési csúcsa délben és kora délután van, a fogyasztásunk viszont reggel és este a legmagasabb. Ezért világszerte számos kutatás keresi a megoldást az energia hatékony tárolására.

Az észak-németországi Hamburg városában vette kezdetét az a kísérleti projekt, melyben 1000 tonna vulkanikus kőzetet hevítenek fel elektromos áram segítségével.  A 750 Celsius-fokra felmelegített ásványok 130 MWh hőtároló kapacitással több hétig képesek tárolni a hőt – függetlenül attól, hogy ezt szélturbinákkal, napelemekkel vagy más technológiával állítják elő. Az így eltárolt energiát pedig hagyományos erőművi technológiákkal, gőzmeghajtású turbinákkal lehet visszaalakítani elektromossággá.

A vulkanikus kőzetek előfordulásainak gazdagsága és hőtárolási kapacitása a későbbiekben hozzájárulhat egy olyan energiarendszerhez, amely zöld megoldásként segítheti a megújuló energiák termelését és fogyasztását.

A projekt a globális szinten tevékenykedő innovatív és környezetbarát vállalatok, a FES Future Energy Solution és a Siemens Gamesa kollaborációjának köszönhetően valósult meg.