200 ezer felett a hazai napelemes rendszerek száma

Májusban 8646 darab új napelemes rendszer állt üzembe Magyarországon, ezzel átlépte a 200 ezer darabot a működő háztartási méretű napelemes kiserőművek száma. Ezeknek a különböző becslések szerint 85-90%-a tartozik lakóépületekhez (a többi céges telephelyeken épült), így karnyújtásnyira került a Nemzeti Energiastratégia ezen pontjának megvalósítása. A dokumentumban ugyanis 2030-ra tűzték ki célul a 200 darab, lakossági tulajdonú napelemes rendszer működését.

Már a tavalyi év is rekordot hozott az új napelemes kapacitások tekintetében. Idén pedig az első négy hónapban sikerült a tavalyi mennyiség közel kétharmadát üzembe helyezni. Úgyhogy rövidesen újabb csúcsdöntés várható.

Tavaly ősszel, az ideiglenes visszatáplálási tilalom bejelentésekor, túlságosan korán kongatták a napelemes piac felett a vészharangot. A technológia ugyanis átgondolt és tudatos energiafogyasztással (vagyis az elektromos eszközök, például a bojler vagy a mosógép használatának napközbenre időzítésével) hosszú távú és fenntartható energiaellátási megoldást jelent.

Ha szeretne többet tudni a napelemekről, böngésszen a Világos, mint a Nap! podcast adásai között. Ha pedig saját rendszerben gondolkodik, keresse szaktanácsadóinkat!