Bárki számára elérhető zöld energia

A környezetünk védelme és a fenntartható életmód az emberiség előtt álló legnagyobb kihívások közé tartozik. Azzal, hogy a szennyező, fosszilis energiaforrások használatáról átállunk a jóval tisztább megújulókra, komoly lépést tehetünk a céljaink elérése felé. Egyéni szinten a saját napelemes rendszer telepítése előremutató döntés, hiszen hazánkban az elektromos energia oroszlánrészét még mindig jóval szennyezőbb technológiákkal állítjuk elő.

Környezeti szempontból a napelemek sokféle előnnyel bírnak.

  • Nem bocsátanak ki szennyező anyagot: nincsen füst, sem szén-dioxid-termelődés, nem melegíti a természetes vizeket és élettartamuk lejártával nem maradnak vissza nagy tömegben komoly fejtörést okozó veszélyes anyagok.
  • Nincs tüzelőanyag: sok erőmű működése már azzal komolyan szennyezi a környezetet, hogy a tüzelőanyagot teherautók vagy vasúti szerelvények sorával odaszállítják.
  • Alacsony hálózati veszteség: a villamos távvezetékekben szállított áram egy része az elektromos ellenállás miatt elkerülhetetlenül elveszik. Ha a közvetlenül a napelemről használjuk az energiát, akkor a tetőtől a konnektorig jóval kisebb a veszteség mértéke, mint egy távoli erőműből.
  • Kimeríthetetlen: a napenergia használatával nem fogyasztjuk a Föld erőforrásait, a napsugárzás gyakorlatilag korlátlan mennyiségű energiát biztosít számunkra.

Használjunk bármilyen környezetbarát energiaforrást, nem szabad megfeledkezni az energiahatékonyságról. Vagyis, hogy ne pazaroljuk az áramot, akár magunknak állítjuk elő, akár a szolgáltatótól vásároljuk.

Már az olyan apróságok is sokat számítanak, hogy lekapcsoljuk a villanyt, ha nincs rá szükség, a nem használt elektromos készülékeket kihúzzuk a konnektorból, illetve lehetőség szerint energiatakarékos berendezéseket vásárolunk.

A zöld gondolkodásmódot erősíthetjük, valamint a spórolást fokozhatjuk még azzal is, ha infrapanelekkel fűtünk, illetve hőszivattyús fűtő-hűtő rendszert telepítünk, és ezt használjuk például a medence fűtéséhez. A napelemek által megtermelt energia felhasználható a háztartás áramszükségletének kielégítésére, de akár elektromos autó töltéséhez is.

Ön is igyekszik a zöld gondolkodásmód szellemében élni és odafigyelni rá, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma? Döntsön az energiahatékonyság és a napelemek mellett!