Várni vagy nem várni? – Mi lesz a 100%-os pályázat sorsa?

December-januárban óriási érdeklődés kísérte a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című, közismert nevén a 100%-os támogatású napelemes pályázat beadását. Országszerte több tízezren szerettek volna részesülni a támogatásból. A többségük viszonylag rövid időn belül hivatalos értesítést is kapott, hogy jogosult az állami forrásra.

Azóta viszont semmi sem történt, a támogatói okiratot még egyetlen aspiránsnak sem állították ki. Ennek a dokumentumnak a fontosságát az adja, hogy a támogatást nyújtó számára kifizetési kötelezettséget jelent: vagyis aki ezt megkapja, biztos lehet benne, hogy a pénzt is meg fogja kapni.

Az Energiatakarék nagyjából háromszáz pályázatos ügyfelének több mint kétharmada kapott értesítést a jogosultságról még tavasszal, de több hónapja ők is hiába várnak az újabb fejleményekre.

A támogatás legnagyobb hányadát ugyanis a kiíró az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből szeretné kifizetni, ezt viszont – mint az a hírekből bizonyára ismerős – Magyarország egyelőre nem hívhatja le. A kormány egyelőre nem indítja el saját forrásból a pályázatot.

A nyertesek számára két út kínálkozik. Egyrészről kivárhatják, hogy megszülessen a megállapodás az uniós intézményekkel és eldőljön a pályázat végső sorsa. Ez megtörténhet néhány héten belül, de eltarthat még hónapokig is. A várakozás mellett döntők türelmük jutalmaként jelentős összegű vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak. Cserébe viszont vállalják annak a kockázatát, hogy kútba esik az egész projekt. Vagy ha meg is kapják a pénzt, az emelkedő eszközárak miatt többet kell ráfizetniük a beruházásra, mint tervezték.

A másik lehetőség a támogatásra várás helyett más forrásból megépíteni a napelemeket. Ez lehet saját erő vagy hitel – így az érintett abszolút nincsen időhöz és teljesítménykorláthoz kötve –, vagy lehet az otthonfelújítási támogatás. Utóbbira nem kell pályázni, elég igényelni és aki teljesíti a feltételeket, meg fogja kapni. Hátránya viszont, hogy csak a költségek 50%-át, maximum 3 millió forintot fedez, csak a gyermeket nevelők számára elérhető és ami a legfontosabb: jelen állás szerint maximum december 31-ig igényelhető.

Vagyis aki jogosult az otthonfelújítási támogatásra és a bizonytalan 100%-os pályázat helyett inkább ezt választaná, annak rövid időn belül lépnie kell, hogy még az év végéig el is készüljön a rendszere.

Az Energiatakaréknál azt tapasztaljuk, hogy a globális áremelkedési hullám a napelemes rendszereket is elérte. A panelek, inverterek és egyéb eszközök ára jelentős mértékben növekszik. Az emelkedés vége egyelőre nem látszik, de az egészen biztos, hogy jövőre drágább lesz napelemeket telepíteni, mint az idén. Ezért akinek megvan a lehetősége most lépni – akár az otthonfelújítási támogatással, akár más forrásból – az anyagilag jobban járhat, mintha halasztja a beruházást.

Az érintetteknek azt javasoljuk, hogy keressék bizalommal szaktanácsadóinkat, és segítünk kiszámolni a számukra legkedvezőbb megoldást.