Többen kaphatnak 100%-os állami támogatást napelemekre

Jó hír ügyfeleinknek: a kiíró átcsoportosítással megnövelte a szétosztható keretet és eltörölte a pontozásalapú rangsorolást a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című kiírásban, közismert nevén a 100%-os támogatású napelemes pályázatban.

A pályázat a vártnál is népszerűbbnek bizonyult, ezért a kormányzat elállt a több ütemre bontott forráselosztás tervétől. Emellett garanciákat vállalt, hogy hazai költségvetési forrásból akkor is kifizeti a támogatásokat, ha ezek fedezete az Európai Uniótól nem érkezik meg. A bejelentett módosítások részeként több mint tízezerre, összesen 45 ezerre emelte a kiíró a támogatható projektek számát, egyúttal módosította az eredetileg négy ütemesre tervezett lebonyolítást. A harmadik és a negyedik ütemet eltörölték, a költségkeretüket pedig átcsoportosították az első kettőre. Így a kiíró ígérete szerint mindenki, aki december-januárban pályázott és teljesíti a jogosultsági feltételeket, meg is fogja kapni a támogatást. Emiatt nincsen szükség plusz pontokra sem, amit töröltek a kiírásból. Eredetileg az elbíráláskor többletpontra voltak jogosultak azok a pályázók, akik gyermeket nevelnek, valamint az ingatlanuk gazdaságilag hátrányos helyzetű járásban található, de az új felállás szerint ezekre a pontokra nem lesz szükség.

Az Energiatakarék csapata minden hozzánk forduló érdeklődő esetén gondosan ellenőrizte a részvételi feltételek teljesülését és csak olyan pályázatokad adtunk be, amelyek minden előírásnak megfelelnek. Így valószínűsíthetően mindenki, aki velünk kötött előszerződést napelemes rendszerre, nyerni is fog a 100%-os pályázaton. Az értékelés jelenleg a hiánypótlási szakaszban tart, a kiíró ígérete szerint néhány héten belül minden beadott anyagról döntés fog születni.

További könnyítésként a csak napelemes rendszerre pályázóknak a Támogatói Okirat kiállításától számítva 14 helyett 20 hónapjuk, a teljes fűtési rendszer átalakításába belevágóknak pedig 18 helyett 26 hónapjuk lesz, hogy befejezzék a beruházást. A módosítás indokolt, hiszen a több támogatott ügyfél több munkát jelent a kivitelező csapatoknak is. Az Energiatakarék ügyfeleinek szerencsére biztosan nem kell ilyen határidők miatt aggódniuk: előzetesen felkészültünk telepítői kapacitásokkal, így mihelyst megszületnek a támogatási döntések és az időjárás lehetővé teszi, indulhat a kivitelezés bárhol az országban.