Több lépcsőben szűnhet meg a visszatáplálási tilalom

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a tavaly november 1-je után engedélyezett napelemek tulajdonosai nem táplálhatják vissza az elektromos hálózatba a megtermelt áramfeleslegüket. Bár a meglévő rendszerek tulajdonosait nem érinti a korlátozás, a napelemes beruházást tervezők már hónapok óta szeretnék tudni, meddig maradhat ez az állapot.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy napokban megjelent interjújában érintette a témát. Konkrét határidő említése nélkül arról beszélt, hogy akár már az idei évben is lehet lehetőség a hálózati betáplálásra – legalábbis az ország egyes térségeiben. A tervek szerint ugyanis több lépésben, a villamosenergia-rendszer kapacitásaihoz igazodva vezetnék ki a hálózati csatlakozási stopot.

Szakértőink szerint ez logikus és várható lépés lenne. A napelemek eloszlása országosan meglehetősen egyenetlen. Az áramszolgáltatók számára csak azokon a helyeken okoznak problémát, ahol az ingatlanok nagyon nagy hányadán termelnek a panelek. Ahol kevesebb a napelem, ott többnyire a jelenlegi hálózati kapacitások is elegendőek a visszatáplált többlettermelés kezeléséhez.

Fontos lenne viszont, hogy a kormányzat minél hamarabb meghatározza a visszatáplálási stop kivezetésének menetrendjét. Közeleg ugyanis egy fontos határidő: legfeljebb az idei év végéig lehet szaldós elszámolásra szerződni az áramszolgáltatókkal. Aki élni akar a lehetőséggel, legkésőbb nyárig el kell indítania a beruházást, ehhez pedig fontos lenne tisztán látni a várható elszámolási feltételeket.