Tegye biztonságossá energiaellátását napelemekkel!

A közelmúlt fejleményeinek hatására minden eddiginél aktuálisabbá vált az energetikai függetlenség kérdése. Tavaly óta jelentős mértékben drágult a világpiacon az elektromos energia, ami a lakosságnak a hatósági áraknak köszönhetően egyelőre közvetlenül nem érzékelhető, a vállalkozásokra viszont teherként nehezedik. Emellett egyre többször kerül szóba annak az előnye, ha egy épület legalább részben energetikailag önellátó. Ha az otthonunk képes megtermelni a család áramigényének kellően nagy hányadát, akkor jóval nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat az esetleges hektikus ármozgásokkal vagy szolgáltatási fennakadásokkal szemben.

Egy megfelelően tervezett napelemes rendszer mindkét helyzetre megoldást kínál. Alapesetben úgy méretezzük ezeket, hogy éves szinten megtermeljék az adott ingatlan teljes áramfogyasztását. Ehhez adódik, hogy a jövő év végéig mindenképpen lehetőség lesz szaldós elszámolással szerződni az áramszolgáltatókkal. Ez a napelem-tulajdonosoknak rendkívül kedvező megoldás, hiszen a rendszer által termelt és a villamos hálózatba feltöltött többletet ugyannnyiért veszi át a szolgáltató, mint amennyit a termelési hullámvölgyekben (éjszaka például) a hálózatból vételezett energiáért számláz. Vagyis nagyjából nullázni lehet a villanyszámlát.

Ha azonban nem hagyományos, hanem hibrid inverterrel és akkumulátorokkal kiegészített napelemes rendszert választ, még nagyobb biztonságban érezheti magát. Egy ilyen technológia az éppen fel nem használt áramot nem visszatáplálja, hanem eltárolja. Így az akkuk kapacitásának erejéig este vagy felhős időben is a házilag termelt elektromos energiát tudja használni. Nem szigetüzemű megoldásról van szó, tehát otthona továbbra is csatlakozik a hálózatra és ha kifogyna a tartalék, akkor sem marad áram nélkül. Viszont mondanunk sem kell, mennyiben képes fokozni az energetikai függetlenséget és az ellátásbiztonságot egy ilyen hibrid megoldás.

Rövidesen anyagilag is kedvezőbb választás lehet a hibrid. Ha a szaldós elszámolást a várakozások szerint felváltja majd a bruttó, akkor a szolgáltatók kevesebbet fognak fizetni az átvett energiáért, mint amennyiért mi, fogyasztók vesszük az áramot. Vagyis a hagyományos módon nehezebbé válik a villanyszámla nullázása. Egy hibrid rendszerrel azonban megnövelhető a napelemek által termelt energia közvetlen felhasználásának az aránya, kevesebbet kell a hálózatból vételezni és alacsonyabb marad a költség. A cégek esetében pedig már most olyan magas az áramdíj, hogy jelentősel lerövidült egy nagyobb napelemes rendszer megtérülési ideje is, vagyis minden eddiginél érdemesebb belevágni a beruházásba.

Ha ön is szeretne gondoskodni otthona biztonságos energiaellátásáról, és még a környezetet is szeretné óvni, akkor keresse szaktanácsadónkat és testre szabott ajánlatot készítünk önnek! Ne feledje, ha jogosult rá, akkor az év végégi igénybe veheti az otthonfelújítási támogatást akár a beruházás értékének 50%-áig.