Támogatott napelemek: Energiatakerék vélemény

A bruttó elszámolásról

Ragoncza Ádám, az Enerigatakarék SLR Kft. ügyvezetője:

A 2021-ben várható államilag támogatott napelem-telepítések kedvezményezettjei már csak bruttó elszámolásban kérhetik a megtermelt és a felhasznált energia nyomon követését. Ez jelentős változás a mostani rendszerhez képest, amelynek vannak előnyei és hátrányai is.

Jelenleg a villamosenergia fogyasztók 50 kW teljesítményig úgynevezett éves szaldó elszámolásban vannak. Ez azt jelenti, hogy a napelemes villamosenergia-termelés és a -fogyasztás egymástól függetlenek, a megtermelt és el nem fogyasztott energiát a rendszer a hálózatba táplálja, szükség esetén pedig a hálózatból vételezi. A termelt és a fogyasztott energiát egy oda-vissza mérő ad-vesz óra regisztrálja, melyet évente egyszer olvas le a szolgáltató. Ha a hálózatba táplált és az onnan vételezett energia mennyisége azonos, a fogyasztó nem fizet villamosenergia-díjat, ha többet termelt, mint amennyit fogyasztott, a különbözetet a szolgáltató kifizeti, ha viszont a fogyasztás volt több, azt ki kell fizetni a szolgáltatónak. Ez a rendszer ideális a felhasználónak, mert a villamosenergia-hálózatot kvázi tárolóként tudja használni.

Az „energiatárolásnak” komoly hálózati költsége van. A bruttó elszámolás lényege, hogy az elszámolás nem évente, hanem real-time történik. A vásárolt energiának lesz egy díja, és a hálózatba táplált energiának is lesz egy díja, amit a havi számlában fog felszámolni a szolgáltató. Ez a változás arra fogja ösztönözni a felhasználókat, hogy egyszerű fogyasztókból aktív termelő-fogyasztókká váljanak, azaz a fogyasztásukat lehetőleg arra az időszakra időzítsék, amikor a napelemes termelés is a csúcson van. Ez akár most is megtehető például azzal, hogy napközbeni időszakban, egy időprogram segítségével menjen a mosógép, szárítógép, mosogatógép. Így a délutáni órákban az energiaigényt nem fosszilis erőművekből kell majd kielégíteni, hanem ténylegesen a házon lévő napelemes rendszer szolgáltatja majd az energiát.