RRF pályázat – 25-30%-os önerővel érdemes tervezni

A kormány legújabb döntése értelmében év végén újra megnyílik RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat.

Az érdeklődők a dunántúli és a dél-alföldi megyékben november 28-ától, az ország többi részén december 5-étől adhatják be a pályázatokat. A gyorsaság nem lesz szempont, a beadási határidő év végi zárása után fogják elbírálni valamennyi anyagot.

A pályázat papíron 100%-os támogatást kínál, ez azonban jelenleg már nem áll meg. Az elmúlt év forintgyengülése és inflációja miatt a napelemes eszközök (panelek, inverterek, szerelvények) piaci ára jelentős mértékben emelkedett, azért a tavaly ősszel meghatározott támogatási keretek ma már nem fedeznek minden költséget. A tapasztalataink szerint a rendszer méretétől függően nagyjából 25-30% önrészre is szükség van.

A pályázat azonban még így is rendkívül kedvező feltételeket kínál. Napelemes rendszer telepítésére akár 2,9 millió forint vissza nem térítendő támogatás is igényelhető. Ennek terhére elszámolható a napelemes eszközök ára, a telepítés munkadíja, az elektromos hálózat háromfázisúra bővítése és a villanyóra szabványosításának költsége. Mindent összevetve néhány százezer forintos költséggel lehet megújuló energiára váltani. A jelenlegi áramárak mellett és a továbbra is elérhető szaldós elszámolással ez az összeg minden eddiginél gyorsabban megtérül, utána pedig a napelemek nyereséget termelnek a tulajdonosuknak.

További információk az RRF pályázatról a hivatalos tájékoztató oldalon lévő felhívásban olvashatóak.

Ha szeretné ön is kihasználni a lehetőséget és saját napelemre szert tenni, kérjen ajánlatot szaktanácsadóinktól!