Olcsóbb áram, nagyobb ellátásbiztonság

Ügyfelünk tapasztalatai egy akkumulátoros hibrid napelemes rendszerről

 Judit a Pest megyei Turán lévő családi házukra telepíttetett nemrégiben napelemes rendszert. A különlegessége, hogy egy akkumulátorokkal felszerelt, hibrid megoldást alkalmaz.

„Egyértelműen a takarékosság volt a fő motivációnk, azt szerettük volna, hogy olcsóbb legyen az elektromos energia. Emellett fontos számunkra, hogy mindig, megbízhatóan legyen áram az épületben, még áramszünet esetén is. A férjem autószerelő és többször jártunk már pórul, mert elment az áram és az emelőn ragadt a kocsi, amin éppen dolgozott.”

A szerelőműhely gépeinek és a család hűtőládáinak a folyamatos áramellátása mellett hosszabb távon villanyfűtésben is gondolkodnak. Egy elektromos kandallót már beszereztek. Emellett használnak klímaberendezést, villanybojlert és szárítógépet is. Mindent összeadva az átlagnál nagyobb a család áramfogyasztása, így ehhez méretezett rendszerre volt szükség.

Kollégáink 20 db, egyenként 410 wattos Longi Solar napelempanelt szereltek fel a tetőre, vagyis a napelemes rendszer névleges teljesítménye 8,2 kW. Ehhez a piacon elérhető egyik legmodernebb eszközt, egy Fronius Symo GEN24 6.0 PLUS hibrid invertert építettünk be. A Fronius megoldása képes a megtermelt áramfelesleget az akkumulátorok töltöttségi szintjétől függően eltárolni vagy a szolgáltató hálózatába visszatáplálni.

A folyamatos áramellátásról egy 5,12 kWh-s BYD – HVS akkumulátor és az áramszünet idején bekapcsoló full backup rendszer gondoskodik. Napirenden van a tárolási teljesítmény megduplázása további akkumulátorok beszerelésével.

„Az Energiatakarékot egy ismerősünk ajánlotta, mert nagyon jó tapasztalatai voltak a céggel és nekünk sem kellett csalódnunk. Májusban kértünk árajánlatot és augusztusban már termeltek a napelemek. Valamennyi munkatársuk segítőkészen viselkedett, minden kérdésre válaszoltak és minden problémát megoldottak. Az akkumulátorok például némi időre fennakadtak a határon valami miatt, de az Energiatakarék elhárította az akadályt.”

A telepítés már zökkenőmentesen zajlott. „Hárman jöttek és fél nap alatt feltettek mindent. Szép, igényes munkát végeztek. Würth szerelvényeket használtak, ami általunk is ismert, minőségi márka.”

A rendszerrel egyetlen probléma adódott az üzembe helyezés óta: az inverter wifi modulja akadozva működik. Ez a termelést nem befolyásolja, viszont Judit nem tudja a Fronius alkalmazásában az aktuális adatokat nyomon követni. A megoldás egy jelerősítő lesz a routerhez, ennek folyamatban van a telepítése.

„Majd az első éves elszámoláskor, jövő augusztusban derül ki, hogy a rendszer hozza-e az ajánlatban ígért teljesítményt. Eddig szerencsére nincs okunk az elégedetlenségre.”