Napelempark fedi a szeméttelepet

Rendhagyó helyen épített napelemparkot az egyesült államokbeli Amesburyben a CS Energy. A kisváros használaton kívüli szemétlerakóját rekultiválta és állította át zöld energia termelésére.

A világszerte egyre népszerűbb napelemparkok előtt álló jelentős kihívás, hogy építésük meglehetősen nagy területet igényel, amelyet nem lehet többé mezőgazdasági célra vagy lakásépítésre használni. A Massachusetts államban lévő Amesbury úgy oldotta meg a problémát, hogy egy másra nem alkalmas területet, a város egykori szeméttelepét választotta az építendő napelempark helyszínének.

A rekultivációs folyamat során első lépésként földdel fedték be a lerakót, majd a talajréteg stabilizálódása után jöhettek a napelempanelek. Összesen 4,5 MWh teljesítményű panelt építettek be, amelyekhez egy 3,8 MWh kapacitású, lítiumionos akkumulátorkészlet tartozik. A megtermelt megújuló energia elegendő a városi közintézmények és négyszáz háztartás ellátásához, ráadásul segít kiegyenlíteni a környék villamosenergia-hálózatának terhelését.

A más célra alkalmatlan terület fenntartható hasznosítása más települések számára is követendő példaként szolgálhat.