Miért lehet előnyös egy hibrid rendszer?

Nemrég részletesebben bemutattuk, hogyan működik egy hibrid napelemes rendszer és miben különbözik a hagyományos és a szigetüzemű megoldásoktól.

Nézzük meg most azt, milyen előnyei vannak velük szemben.

Egyrészről a nagyobb ellátásbiztonság. Egy backup rendszerrel kiegészítve a napelemek kapacitásának vagy az akkukban tárolt energiának az erejéig szünetmentes áramellátást tud biztosítani a legfontosabb eszközeink vagy akár az egész épület számára.

Emellett jobban illeszkedik a jelenlegi és a jövőben várható hazai szabályozáshoz.

A kormány nemrég meghozott döntése értelmében a november 1-je után engedélyezett napelemes rendszerek a megtermelt áramfeleslegüket nem táplálhatják vissza. Emiatt, a termelésüket vissza kell szabályozni az éppen aktuális, legalacsonyabb fogyasztásra. Amennyiben az akkumulátorok állandó fogyasztóként jelen vannak, akkor sem a termelési kapacitás, sem a megtermelt áram nem veszik el. Ennek mértéke jelentősen javul, ha az épület energiafelhasználása az egyes fázisokon egyidejűleg- minél nagyobb mértékben kiegyenlített. Persze 1 fázisú rendszernél ez nem kérdés.

Ennél még nagyobb jelentőségű a bruttó elszámolásra való átállás közeledése. Míg a visszatáplálási tilalom csak ideiglenes, azt biztosan tudjuk, hogy szaldós elszámolású szerződést 2024-ben már nem lehet majd kötni. Így megszűnik a lehetőség, hogy ugyanannyiért adjuk el az áramfelesleget a szolgáltatónak, amennyiért vásárolunk tőle – vagyis lényegében akkumulátorként használjuk az elektromos hálózatot.

Ez pedig jelentősen felértékeli az önfogyasztást. Hiszen a napelemeinkkel magunknak megtermelt áram továbbra is ingyen lesz, míg a szolgáltatónak fizetnünk kell érte, de ő jóval kisebb összeget fizet majd nekünk a visszatáplált többletenergiáért. Egy akkumulátorokkal kiegészített hibrid rendszerrel akár a duplájára (60-80%-ra) nőhet az önfogyasztásunk, hiszen az eltárolt és később felhasznált áramot is mi termeltük meg.

Ha ön is szeretne saját napelemes rendszert – akár hibrid technológiával – kérje árajánlatunkat!