Márciusban jöhetnek a bruttó elszámolás részletei

Régóta ismert tény, hogy 2023. december 31-e után nem lehet majd szaldós elszámolással új napelemes szerződéseket kötni. Tavaly az is kiderült, hogy a meglévő rendszerek is mostantól legfeljebb tíz évig maradhatnak ebben a rendkívül kedvező elszámolási módban: a 2014 előtt telepítettek ez év végén, az újabbak pedig a következő években sávosan kénytelenek lesznek bruttó elszámolásra váltani.

Arról azonban mindezidáig semmi nem derült ki, hogyan fog ez a bruttó elszámolás kinézni. Nem tudjuk, mennyit fizet a szolgáltató az átvett áramért és miként alakulnak a rendszerhasználati díjak és egyéb paraméterek.

Március 31-e után azonban okosabbak lehetünk.

A napokban megjelent hírek szerint a kormány vállalta, hogy eddig kidolgozza az elszámolási feltételeket azoknak a napelem-tulajdonosoknak, akik az idén építik meg állami támogatással a rendszerüket. Vagyis egyszerűbben fogalmazva ez lesz az első, ténylegesen használt bruttó elszámolás.

Eleinte valószínűleg csak kevés embert érint, de a részletszabályok alapján pontosabb képet kaphatunk arról, hogy egy átlagos napelemes háztartás számára mit jelent majd a szaldóról való átállás. Hiszen jó eséllyel a mostani szabályozás egyfajta alapja lesz majd a szélesebb kört érintő elszámolási kereteknek.

Egy dolgon biztosan nem fog változtatni az új elszámolási mód: a saját magunk által megtermelt áramnál nem lesz olcsóbb. Egy napelem pedig pontosan ezt tudja: egyszeri beruházással évtizedeken keresztül megbízhatóan termeli az energiát, amit úgy és akkor használunk fel, ahogyan számunkra a legelőnyösebb.

Ha érdekli, milyen feltételekkel lehet saját napeleme, ide kattintson.