Magyarországon tartózkodott az első önellátó napelemes lakóautó, a Solar Butterfly.

Európai turnéja keretében szeptember 9-én érkezett meg a napelempanelekkel felszerelt és teljes mértékben megújuló energiával működő lakóautó. Hazánkban Budapesten, Veszprémben és Győrben találkozhatott vele a nagyközönség.

Fotó: solarbutterfly.org/media/

A Larso névre keresztelt „aprócska ház” különlegességét a technikai kivitelezésén túl, a szemet megragadó külleme is adja. A pillangó formájú eszközre 120 négyzetméternyi LONGi napelemet szereltek, amik egy gombnyomásra szárnyakként kinyílnak. A panelek gyártása során felhasználtak 800 kg-ot meghaladó, óceáni műanyag hulladékot, ezzel elértek egy könnyített súlyú szerkezetet is: a panelek négyzetméterenként 4,3 kg-ot nyomnak. Egy teljesen üvegből készült napelem súlya, ugyanekkora területen, a 16 kg-ot is elérheti.  A jármú teljesen önellátó, a termelt energia elég, hogy körülbelül napi 300 km-t tegyen meg egy Tesla Cybertruckkal vagy Tesla Model X-el.

A körút során, az előzetes tervek szerint 4 év alatt több mint 200.000 km-t autózva 6 kontinensen, összesen 90 országot látogatnak meg. A svájci indulás utáni első cél Európa, majd az egész világ bejárása, végül 2025. december 12-én, a Párizsi Klímaegyezmény 10. évfordulóján érkezik meg Párizsba. Az időpontválasztás nem véletlen, ezzel szeretné felhívni a figyelmet Louis Palmer – a jármű megálmodója és akinek a neve a Solartaxihoz is fűződik, – a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára.

Miért épp egy pillangó? „A pillangó hernyóként kezdi az életét. Viszonylag csúnya. Ezek vagyunk mi, a társadalmunk. Elfogyasztunk mindent a földön, mint a benzint, szenet és gázt. De a hernyó megteszi az elképzelhetetlent és átváltoztatja magát valami gyönyörűvé, ami független lesz a földtől. Amit a hernyó meg tud tenni, arra az ember is képes!” – írja Palmer a Solar Butterfly oldalán.

Fotó: solarbutterfly.org/media/