Lassabb lesz a napelemes rendszerek engedélyeztetése

Az elmúlt hónapokban a támogatási programok (főleg az akár több millió forintos vissza nem térítendő juttatást kínáló RRF-pályázat), a villamosenergia drágulása és a vele járó piaci bizonytalanság miatt rendkívül megnőtt az igény a napelemes rendszerekre. Augusztus óta nálunk is sokszorosára emelkedett az érdeklődők száma, mostanra pedig ez a hullám elérte az áramszolgáltatókat.

A közelmúltban több, az ország más-más területein illetékes szolgáltató is jelezte felénk, hogy a napelemes rendszerek engedélykérelmeinek elbírálása ezentúl hosszabb időt fog igénybe venni. Az igények ugyanis jóval meghaladják a cégek kapacitásait, ezért a szokásos 2-3 hónapról akár 4-5 hónapra is nőhet, amíg megadják az engedélyt. Egy ilyen folyamat ugyanis az áramszolgáltató részéről is sokféle számítást és gondos ellenőrzést igényel, azt pedig minden esetben hangsúlyozzák, hogy a folyamatosan növekedő igény mellett is az elvárt minőségben és műszaki színvonalon kell végezni a munkájukat.

Az áramszolgáltatói engedélyezés egyébként a napelemes beruházás legidőigényesebb szakasza. Ha megvan az engedély, a telepítésre rendszerint egy-két héten belül sor tud kerülni.

Az érintett ügyfeleinket közvetlenül tájékoztattuk és új ajánlatkérőknek is elmondjuk, hogy a korábban megszokott vállalási határidők a következő hónapokban várhatóan nem lesznek tarthatóak. Ezúton is kérjük mindenkinek a türelmét. A magunk részéről gondoskodunk róla, hogy az ajánlatra, a szerződésre és a telepítésre a lehető legkevesebbet kelljen várni, így a lehetőségekhez mérten igyekszünk mindent megtenni, hogy ügyfeleink napelemes rendszerei minél hamarabb termeljenek.