Jól időzített fogyasztással megéri a napelem

A Jazzy Rádió vendége volt szakértőnk, Kujáni Péter, ahol arról nyilatkozott, hogy a hiedelmekkel ellentétben még mindig megéri napelemeket telepíteni. Összefoglaltuk a legérdekesebb gondolatokat és ezen a linken keresztül elérhető a teljes adás online.

A napelem olyan berendezés, amivel hosszú távon biztos energiaellátást tudunk nyújtani a háztartásunknak. Mégis az elmúlt hónapokban hektikussá vált a helyzet a napelemes piacon. A Magyarországon alkalmazott éves szaldós elszámolás az eddigi formájában meg fog szűnni és várhatóan havi szaldó jön helyette. Sőt, ez is csak azok számára elérhető, akik az idei év végéig hálózatra csatlakoztatják a rendszerüket. Akinek még idén üzemben helyezik a napelemrendszerét, ő 10 évig havi szaldós elszámolásban tud maradni, míg a 2024-től a napelemet igénylőkre a bruttó elszámolás lesz érvényes.

Mind a két elszámolás esetében az lenne a legfontosabb, hogy megfelelően csoportosítsuk a fogyasztásunkat. A napelem a napsütéses órákban nagy mennyiségű áramot táplál be a hálózatba, mert ebben az esetben a többségünk nem tartózkodik otthon, hogy ezt a teljesítményt felhasználja, ezért az esti órákban a szolgáltatótól kell vásárolnunk az áramot – drágábban, mint amennyit a napközbeni túltermelésért kapunk. Erre az a megoldás, hogy a háztartás fogyasztásának jelentős részét napközbenre organizáljuk. Beidőzítjük a mosógépet, a mosogatógépet, villanybojlert és az esti órákban már elegendő csak a vacsoránkat megmelegítenünk, így a csúcsfogyasztásunkat nem azokra az órákra helyeztük, amikor nem süt a Nap.

Egy akkumulátor elhelyezésével maximalizálhatjuk az önfogyasztásunkat, hiszen ezáltal a nappali többlettermelésünk nem a hálózatba kerül vissza, hanem az akkumulátorunkba táplálja be az inverter. Így amikor lement a Nap, ugyanazt az ingyen napenergiát használjuk és semmit vagy nagyon keveset fogyasztunk a hálózatról.

Fontos, hogy megfelelően tervezzük meg a napelemes rendszereinket, amihez az Energiatakarék csapata segítséget nyújt. Árajánlatainkban nemcsak a termelést modellezzük, hanem a fogyasztást is és különböző kördiagrammokon, grafikonokon ábrázoljuk.

Kérjen árajánlatot most!

Ha többet szeretne tudni a napelemek aktuális kérdéseiről, kövesse a Világos, mint a Nap! podcast adásait.