Hibrid vagy szigetüzem? Folytatódik a podcastunk

Az otthoni energiatárolás lehetőségeit járjuk körbe a Világos, mint a Nap! podcast legfrissebb adásában.

Ha egy napelemtulajdonos szeretné maximálisra növelni az önfogyasztását vagy a jelenleginél függetlenebbé válni a villanyszolgáltatótól, akkor kétféle technológia közül választhat. Az egyszerűbb megoldás egy hibrid inverter beszerzése. Ez a megtermelt áramfelesleget egyaránt képes a hálózatba visszatáplálni és az akkumulátorokba irányítani. Ennek köszönhetően bármely napelemes rendszerhez társítható és további előnye, hogy akkuk nélkül, teljesen hagyományos üzemmódban is működik. Az energiatároló eszközöket később is meg lehet hozzá vásárolni, így nem egyszerre jelentkezik nagyobb költsége a tulajdonosnak.

A szigetüzem már más kategória. Egy ilyen rendszer teljes mértékben független a hálózattól, vagyis annyi napelempanelre és akkor akkukapacitásra van szükség, ami a legsötétebb téli napokon is fedezi az épület teljes fogyasztását. Kívülről ugyanis nem jön áram. Emiatt ezeket a rendszereket kellő rátartással, nagyobbra kell méretezni és az összes komponenst egyszerre beszerezni.

A beszélgetésben szakértőink összehasonlítják, melyik megoldás mit tud és milyen élethelyzetben érdemes választani.  Aki kérdez: Mattyasovszky Nóra, akik válaszolnak: Ragoncza Ádám és Kujáni Péter. Az adást a Brocasterz közreműködésével készítettük, meghallgatható a szokásos felületeken. Ne felejtsenek el feliratkozni, hogy a folytatásokról se maradjanak le!