Hálózati akkumulátor 4 keréken

A napokban bemutatták a Volvo egyik legújabb elektromos modelljét, az EX90-est. Az átlagosnál több férőhelyet kínáló autóban bruttó 111 kWh kapacitású akkumulátor is helyet kapott, így bátran állíthatjuk, hogy ezzel együtt megérkezett az első mozgó hálózati akkumulátor is.

A svéd-kínai autógyártó termékei eddig is kiemelkedő közlekedésbiztonsági rátával rendelkeztek, azonban az új, tisztán elektromos SUV még ezen is túlteljesített, így minden idők legbiztonságosabb Volvo-modelljeként emlegetik. Az autóban többek között vezető-megértő rendszer, utasérzékelő és a legmodernebb LiDAR-szenzor (fényérzékelő és távolság meghatározó) található.

Kép: https://www.volvocars.com/hu

A csúcsmodell elektromos hatótávolsága akár a 600 km-t is elérheti és 5,9 másodperc alatt gyorsul százra. A gyártó az árát is a teljesítményhez szabja, így népautó biztosan nem lesz belőle. De a trendeket jól jelzi. A Volvo például 2030-ra már csak elektromos autókat szeretne kínálni, 2040-re pedig a teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul.

Az ilyen nagy teljesítményű akkumulátorokkal szerelt villanyautók arra is alkalmasak, hogy a napelemes rendszerek többlettermelését felvegyék. Ha van lehetőség napközben tölteni őket, akkor akár egy családi házra szabott napelemes megoldással is üzemeltethetők.