Érkeznek az előlegek az RRF pályázatokra

Ha lassan is, de halad előre a lakossági napelemes pályázat projektjeinek megvalósítása. Az ügyfeleink többsége szerencsére már megkapta a támogatói okiratot, így esetükben az állam garanciát vállalt, hogy pénzhez jutnak. A csatlakozási engedély iránti kérelmet minden érintettnek beadtuk még tavaly november 1-je előtt, akik akkor már rendelkeztek támogatói okirattal. Így őket nem érinti az ideiglenes visszatáplálási tilalom.

December óta folyamatosan nyújtjuk be az előlegigényléseket: a 305 beadott pályázat közül 210 Támogatói okiratot adtak már ki. Közülük 141 ügyfelünk tudta elfogadni a megemelkedett önerőt. Az ő esetükben már 37 szállítói díjbekérőt tudtunk beadni a Támogató felé, ezekből pedig 26 esetben már a pénzt is megkaptuk. (A pályázat szállítói finanszírozású, vagyis a támogatási összeget nem a nyertesek kapják, hogy utána befizessék a kivitelezőknek, hanem a kiíró közvetlenül a napelemes cégeknek utal.) Országosan hasonlóak az arányok: a támogatott projektek mintegy tizedére érkezett kifizetés.

Akinél megérkezett az előleg, ott beszerezzük az invertereket és telepítjük is a rendszert. Az elsők április végén kezdődnek majd. Bár a módosított szerződések nyári határidőket tartalmaznak és a pályázati feltételek 20 hónapos megvalósulási határidőt tesznek lehetővé, természetesen senkit sem szeretnénk feleslegesen ilyen hosszú ideig váratni.

A kormány ígérete szerint a következő hetekben felpörgetik a kifizetéseket, így reményeink szerint ügyfeleink is tömegesen lépnek át a megvalósítási szakaszba.

Lényeges információ, hogy a pályázati felületen jelenleg fejlesztéseket-átalakításokat végeznek az RRF második körére készülve. Emiatt a mérföldkövek készre jelentése jelenleg nem működik. Azok az ügyfeleink, akik figyelmeztető rendszerüzenetet kapnak ezzel kapcsolatban, nyugodtan hagyják figyelmen kívül.

Ha ön lemaradt az RRF lehetőségről, de szeretné hosszú távon biztosítani magának a saját termelésű, olcsó napenergiát, akkor ide kattintson.