Erkélynapelem: Magyarországon továbbra is tilos

Az elmúlt hetekben többen érdeklődtek nálunk a kis teljesítményű, balkonra szerelhető napelemekkel kapcsolatban. Sajnos azonban ezeknek az eszközöknek a használata hazánkban egyelőre tilos.

A Németországban egyre népszerűbb technológia rendkívül egyszerű. A paneleket egy napos erkélyre vagy ablakpárkányra kell rögzíteni, majd egyszerűen bedugni a konnektorba és már termelnek is. A panelek névleges teljesítménye 6-800 watt, egy mikroinverteren keresztül közvetlenül a lakás elektromos hálózatába táplálja be.

A hazai áramszolgáltatók álláspontja szerint ha egy adott pillanatban felesleget termelnek az erkélynapelemek, akkor azt vissza fogják táplálni az áramhálózatba, hiszen sem a villanyórákhoz, sem a napelemekhez nem tartozik olyan berendezés, ami ezt meggátolná. Egy ilyen visszatápláló rendszerhez viszont már oda-vissza mérő órára lenne szükség, mert a jelenlegi digitális villanyórák a feltöltést is fogyasztásnak érzékelnék, így a tulajdonosnak ki kellene fizetni.

Mindent összevetve a balkonnapelem a hazai szabályok szerint szerződésszegésnek minősül. A szolgáltató figyelmeztetés után akár a hálózatról is lekapcsolhatja az ilyen fogyasztót.

Ezért senkinek sem javasoljuk, hogy megpróbálja külföldről beszerezni és használni. Ha napelemes rendszerben gondolkodik, akkor keresse inkább szaktanácsadónkat és kiszámoljuk, milyen megoldás lenne az ön ingatlana számára a legideálisabb.