Egyszerűbb lesz társasházakra napelemet telepíteni

Könnyebb lesz ezentúl a társasházban élők dolga, ha napelemeket szeretnének telepíteni az épületre. Eddig a vonatkozó jogszabályok értelmében ez csak az összes lakástulajdonos egyhangú támogatása esetén volt lehetséges, hiszen az épületek tetőszerkezete osztatlan közös tulajdonnak számít.

Egy friss törvénymódosítás értelmében viszont ezentúl elég, ha a lakók összesen legalább 75% tulajdoni hányaddal rendelkező része támogatja. További feltétel, hogy a beruházás előtt meg kell állapítani a telepítéssel és az üzemeltetéssel kapcsolatos részletszabályokat, dönteni a költségek és napelemek hasznának elosztásáról.

Fontos, hogy ilyen esetben a társasháznak érdemes rendelkeznie egy, a tetőfelületek használatát lakásonként meghatározó megállapodással, melyhez elosztási vázlatterv is társul, hogy tisztázott legyen mely lakó, mely felületekre telepítheti napelemrendszerét.

Egy ilyen társasházi napelemes rendszer jelentős segítség a közös használatú helyiségek villanyszámlájának csökkentéséhez. Ami például lifttel rendelkező épületekben jelentékeny összegre rúghat.

Az egyszerűbb telepítés lehetősége jelen állás szerint az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzet végéig érhető el. Ezért ha az önök társasháza is szeretne napelemekre váltani, akkor keressék mielőbb szaktanácsadóinkat egyedi ajánlatért.