Egyedülálló Solar Park épül Dubajban

Folytatják a világ legnagyobb, egy telephellyel rendelkező napelem parkjának, a Mohammed in Rasi Al Maktoum Solar Park építését! Újabb 900 MW kapacitású napelem telepítésére írt ki pályázatot az Elektronikai- és Vízügyi Hatóság Dubajban.

Fotó: www.mbrsic.ae

A fejlesztés célja, hogy Dubaj 2050-re 100%-ban tiszta energiából finanszírozza az energiaszükségletét és zöld gazdasági központtá váljon. Ahhoz, hogy ezt a célt elérjék, létrehozták a jelenleg 1627 MW kapacitású Mohammed in Rasi Al Maktoum Solar Parkot. Miután a park elkészül, összesen 5000 MW energiát generál fotovoltaikus és koncentrált napenergia technológiával. Ez a mennyiség hozzávetőleg elegendő 500 millió darab, 10 Wattos LED izzó működtetéséhez. A Solar Parknak köszönhetően Dubaj képes lesz 6,5 millió tonna karbonkibocsátástól megóvni környezetet.

Az 50 milliárd emirátusi dirham (546 milliárd forint) értékű beruházást 2013-ban kezdték el, jelenleg a megvalósítás hatodik fázisa zajlik és 2030-ra tervezik befejezni a teljes létesítményt. Az innovációs központ a teljes napelem parkkal együtt nyitva áll az érdeklődők előtt, belépőjegy ellenében megtekinthető.