Ragoncza Ádám
Tulajdonos, ügyvezető

Kiskoromban LEGO-ból építettem autókat. Aztán később folytattam kerékpárok építésével. A műszaki tanulmányaim befejezését követően pedig a szakmai tudásomat építgettem és építgetem mind a mai napig. Most az Energiatakarék szakértői csapatával együtt azon munkálkodunk, hogy minél teljesebb körű és hatékonyabb megoldást tudjunk nyújtani annak, aki spórolni szeretne az áramköltségein.

A gödöllői Szent István Egyetemen végeztem, mint okleveles mezőgazdasági gépészmérnök. Szakterületem a megújuló energia, azon belül is elsősorban a biogáz. Külföldi tanulmányaim során, a hollandiai Wageningen egyetemén kerültem közelebbi kapcsolatba a kutatómunkával. Szakmai pályafutásomat ezért 2002-ben egy kutatóintézetben kezdtem, ahol több alkalmazott kutatási feladat mellett egy biogázlabort hoztam létre és működtetem.

Ezen időszak alatt thermográfusi oklevelet szereztem Stockholmban, EU-s agrárpályázati szakértő lettem, valamint meteorológus és laboratóriumi auditor (MSZ EN ISO/IEC 17025/2001) képesítésre is szert tettem. Ezekkel párhuzamosan belevágtam a doktori tanulmányaimba is a Nyugat-Magyarországi Egyetemen.

5 év után úgy éreztem, hogy a tématerületen szerzett tudásomat jobban tudnám kamatoztatni az üzleti életben, ezért 2007-ben a CIB Lízing Csoporthoz szerződtem. Egy igazán kitűnő csapat tagjaként az energetikai projektfinanszírozási üzletágat vittem: elsősorban biogázos kiserőmű-projekteket fejlesztettünk. Sajnos a 2008-ban megváltozott gazdasági környezet nem kedvezett a klasszikus banki finanszírozásnak, ezért 2010-től saját lábra kellett állnom. Akkor vettem meg a piacon 2006 óta tevékenykedő NaWaRo Kft.-t, és energetikai projektek fejlesztéséveltervezésseltanácsadással kezdtem foglalkozni.

Az évek során a kisebb tervezési feladatokból egyre nagyobb kivitelezési munkáink lettek. 2011-ben egy gyerekkori barátommal összeállva elkezdtünk napelemmel is foglalkozni, mert hittünk abban, hogy a megújuló energia nem csak a nagyvállalatok kiváltsága, hanem a családok szintjén is értelmes, megtérülő beruházás. És lám, 2012-ben, mihelyst a napelemek ára sokak számára elérhető szintre esett, meg is szaporodtak a napelemes beruházások. És így jött létre az Energiatakarék. Egy brand, amellyel kifejezetten a lakossági energetikai célú beruházásokat, a napelemes rendszerrel elérhető megtakarításokat szeretnénk népszerűsíteni, és ha van rá mód, kivitelezni. Bár a cégben többnyire mérnökök dolgoznak együtt, azért igyekszünk nem kocka műszakiak kommunikálni a kedves leendő vásárlóinkkal. Védjegyünk, hogy egyszerű, világosan és számokkal alátámasztva mindent leírunk és elmagyarázunk, amit egy jövőbeli napelem-tulajdonosnak a rendszeréről tudnia érdemes. Azt szeretnénk, ha minél többen megértenék, hogy az energetika szép téma, a napelemek pedig jó befektetés.

Üdvözlettel:
Ragoncza Ádám