Többletkapacitás jöhet az elektromos hálózatban akkumulátorokkal

Az Energiaügyi Minisztérium az elektromos hálózatot fenntartó szolgáltatók részére 120 milliárd forintos keretösszeggel akkumulátoros energiatárolók kialakítására ösztönző pályázatokat készít elő. A villamosenergia-rendszer jelenleg nagymértékű megpróbáltatásokkal áll szemben a lakossági napelemek rohamos növekedése miatt.

Folyamatosan érkeznek a napenergia-termelési csúcsok, legutóbb Magyarországon március 18-án dőlt meg a teljesítményrekord. A növekedés jól látható, először február 21-én 2040 MW-ot mértek, míg a legutolsó rekord idején, márciusban, 2362 MW-ra növekedett ez a szám. A tavalyi év során a lakossági igény és az üzembe helyezett nagyberuházások száma is megemelkedett, valószínűleg ennek volt köszönhető, hogy megdőltek a termelési rekordok. További csúcsokra lehet számítani hamarosan, mert a tavalyi évben beadott igények feldolgozása még mindig folyamatban van az áramszolgáltatóknál.

Ezek a termelési csúcsok jellemzően rövid ideig tartanak, viszont ilyenkor nagy mennyiségű elektromos áramot táplálnak be a rendszerbe. Ennek a fogadása és elirányítása komoly gondot okoz a rendszerirányítónak – ez a probléma a tavaly bevezetett visszatáplálási tilalom egyik eredője. Az ígért pályázatok révén viszont az áramszolgáltatók nagy teljesítményű akkumulátortelepeket építhetnek, amelyek segítenek kiegyenlíteni a napelemek termelési hullámhegyeit.

Ezzel összefüggésben, ahogyan már korábban is írtunk róla, az új napelemes rendszerek tavaly elrendelt visszatáplálási tilalmának kivezetéséről megszületett a határozat. E szerint a hálózati kapacitás figyelembevételével, az Energiahivatal háromhavonta tesz javaslatot arra, hogy milyen területeken oldják fel a korlátozást. Akár már nyár végén is elindulhat a visszatáplálás az arra alkalmas országrészekben. Azonban szaldós elszámolással csak azok köthetnek új szerződést, akik legkésőbb az év végéig élesítik a rendszerüket.

Az Energiaügyi Minisztérium elkötelezett a napelemes kapacitások további bővítésére, így néhány éven belül már megvalósulhat a 2030-ra kitűzött, 6000 megawattos cél.