Tényleg rossz a bruttó elszámolás?

Kiegészítések a G7 gazdasági portál cikkéhez

A napelemek iránt érdeklődő szakmai és laikus körökben egyaránt sokan olvasták a napokban a G7 gazdasági portál cikkét. A szerző a bruttó és a szaldós elszámolást hasonlítja össze és arra a következtetésre jut, hogy a napelemet vásárlók a legtöbb esetben a szaldós megoldással járnak jobban – akkor is, ha ezzel feláldozzák az állami támogatás igénybevételének lehetőségét.

Mi azonban érdemesnek tartjuk néhány további aspektussal kiegészíteni az írást, amivel szeretnénk megkönnyíteni a döntés előtt állók helyzetét.

Nézzük először a tényeket röviden. A szaldós elszámolás lényege, hogy az elektromos hálózatba feltöltött és onnan vételezett energiát ugyanolyan áron számolja el a szolgáltató. A villanyórát évente egyszer olvassák le és csak a különbözetet kell kifizetnünk. Bruttó elszámolásnál viszont minden, a hálózatba feltöltött és onnan vételezett kilowattórát elszámol a szolgáltató, ráadásul eltérő áron. Így ha az éves fogyasztásunk nagyságára méretezett napelemes rendszerünk van, akkor nagyjából a villanyszámla kétharmada takarítható meg. (Az elszámolások részleteiről itt írtunk.)

Szintén tény, hogy szaldós elszámolásra állami támogatással június 30-ig lehet szerződni. Vagyis erre gyakorlatilag új ügyfélként már nincsen lehetőség. Állami támogatás nélkül viszont 2023 végéig még elérhető a szaldó. (A jelenleg elérhető támogatási formákat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.)

De érdemes-e ezt választani?

A cikk szempontjai mellett két dolgot érdemes figyelembe venni, mielőtt döntést hozunk. Egyrészről a napelem mindenekelőtt egy beruházás, amelynek értékelésekor nem az aktuálisan befolyó összeg a lényeges, hanem a teljes összeg megtérülési ideje. Márpedig egy normál, háztartási méretű napelemes rendszernél a jelenleg elérhető otthonfelújítási támogatással vagy a nyárra megígért kormányzati napelemes programmal a költségek 40-50%-a fedezhető pályázatok révén. A szakértőink úgy számolnak, ebben az esetben a megtérülési idő 8-9 évre csökkenhet a szaldós elszámolás 10-12 évével szemben.

(Zárójel: a G7 újságírója hosszabb megtérülési idővel számol, mert figyelembe veszi azt a kamatot is, amit a pénzünkre kapnánk, ha nem napelemre költjük, hanem befektetjük. Viszont ebben az esetben is igaz: ha a beruházási összeg 40-50%-kal kevesebb, akkor alacsonyabb havi megtakarítási szint mellett is előbb meg fog térülni.)

Emellett jelentősen javíthat a napelemes rendszerünk pénzügyi szempontú hatékonyságán a tudatos energiahasználat. Vagyis ha a lehető legtöbb energiát fogyasztjuk el a napelemekről közvetlenül – ez ugyanis teljesen ingyen van.

Jelenleg az a jellemző, hogy a fogyasztás pont napközben a legalacsonyabb, amikor a napelemek termelése a csúcson van. A munkából hazatérő emberek viszont sorra kapcsolják be az elektromos készülékeiket. A lenti ábra a napelemes rendszerekkel nálunk sokkal jobban ellátott Kalifornia példáján mutatja, mennyire visszaesik napközben az áramigény (csökkenő fogyasztás plusz a napelemek termelésének együttes hatása) és milyen nagyot ugrik este, amikor lemegy a nap és mindenki hazaér.

5500500

A különbözetet ún. gyorsindítású, jellemzően fosszilis erőművek bekapcsolásával lehet fedezni. Ráadásul ekkora ugrások kezelése komoly terheket ró a rendszerirányítóra (hazánkban ez a MAVIR), aminek az egyre növekvő költségeit jelenleg az erőművek kénytelenek megfizetni, de hosszú távon elkerülhetetlenül megjelenik az áram árában.

A kiegyenlítettebb energiahasználat tehát környezetvédelmi szempontból mindenképpen hasznosabb lenne. Emellett egyéni szinten is megtakarítást jelent, hiszen így a saját termelésű, ingyen áramból használunk el többet. A napelem-tulajdonosoknak szóló használati tippjeinket ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Zárásként fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az Energiatakaréknak – és más napelemes cégeknek sem – származik előnye abból, hogy az ügyfeleink egyik vagy másik elszámolási módot választják. A napelemes rendszer ára és telepítési költsége ettől teljesen független, az általunk adott árajánlatokban egyedül a megtérülési számításokat befolyásolja az elszámolás módja. Viszont arra törekszünk, hogy az érdeklődők minden elérhető információ birtokában tudjanak a kérdésben döntést hozni.