Ősszel indul a 100%-os napelemes pályázat második üteme

Szeptember közepétől ismét lehet vissza nem térítendő állami támogatásra pályázni napelemek telepítésére vagy akár a teljes fűtési rendszer elektromossá átalakítására. A feltételek nagyrészt megegyeznek az előző üteméivel. Nézzük a legfontosabb részleteket.

A hivatalosan „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” névre hallgató napelemes pályázatot tavaly írta ki a kormány azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson több ezer háztartás energetikai önállóságához és gyorsítsa a környezetbarát, megújuló energia terjedését.

Az első pályázati ütem februárban zárult, a második pedig szeptember 12-én kezdődik. Ekkor a nyugat-magyarországi megyékben élők nyújthatják be a pályázatukat, majd október 24-ig lépcsőzetesen következik az ország többi része. Fontos, hogy nem beadási sorrendben döntenek a támogatásokról, hanem a határidő lejártával egyben értékelik az összes pályázatot.

Az érdeklődők ezúttal is két lehetőség közül választhatnak:

  • Tetőre szerelt napelemes rendszer telepítése: ennek a teljesítménye a legutolsó kézhez kapott villanyszámlához kell hogy igazodjon és nem haladhatja meg az 5 kWp-t.
  • Tetőre szerelt napelemes rendszer telepítése, továbbá elektromos fűtési rendszer kiépítése levegő-levegő vagy levegő-víz hőszivattyúval, akkumulátorokkal és nyílászáró-cserével. A napelempanelek teljesítményére az első kategória szabályai vonatkoznak, míg a fűtési rendszer legfeljebb 12 kW-os lehet.

Csak napelemes rendszerre akár 2,9 millió forint, komplex átalakítás esetén hibrid napelemes rendszerre, akkumulátorral együtt akár 4,8 millió forint, a teljes fűtési rendszer villamosítására pedig akár 11,3 millió forint támogatás igényelhető. A pénz teljes egészében vissza nem térítendő és akár a beruházás összegének 100%-át is fedezheti. Valószínűbb azonban, hogy néhány százezer forintot önerőre szükség lesz az állami forráson felül, de így is rendkívül kedvező feltételekkel és extrém rövid megtérülési idővel lehet saját napelemes rendszere.

Hangsúlyozzuk, hogy ha villanyfűtésre váltást tervez, előtte mindenképpen konzultáljon szakemberrel. A fűtés energiaigénye ugyanis a legjobb esetben is három-négyszerese egy háztartás normál áramfogyasztásának – ez a mennyiség pedig az átlagosnál nagyobb napelemes teljesítményt igényel. A témáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Aki részt szeretne venni a napelemes pályázaton, annak mindenekelőtt három feltételnek kell megfelelnie:

  • Rendelkezzen magyar adószámmal.
  • Legyen legalább résztulajdonosa annak az ingatlannak, amelyben a beruházást tervezi.
  • Az ingatlan tulajdonosai közül a jövedelemmel rendelkezők 2020. évi egy főre jutó jövedelme ne haladja meg a 4 850 000 forintot. A számításnál a nyugdíj jövedelemnek minősül. A jövedelem nélküli tulajdonosokat – például kiskorú gyerekeket – nem kell figyelembe venni.

Az érvényes pályázathoz mellékelni kell egy regisztrált kivitelezővel kötött előszerződést. Az Energiatakarék természetesen szerepel ezen a listán, így bátran választhat minket partnernek a napelemes pályázathoz. Az előszerződés akkor lép életbe, ha ön elnyerte a támogatást és kézhez kapta a támogató okiratot. Amennyiben mégsem nyer, akkor semmilyen fizetési kötelezettsége nem lesz.

A pályázatnak ez az utolsó üteme, ezért ha megfelel a feltételeknek, mindenképpen lépjen és használja ki a lehetőséget.

Keresse szaktanácsadóinkat és kérjen ajánlatot mielőbb!

Részletes, számokkal és diagramokkal alátámasztott dokumentumot adunk át önnek, amelyben pontosan bemutatjuk a rendszer várható termelését, a megtérülési időt és az állami támogatáson felüli esetleges költségeket. Nincsenek meglepetések és rejtett díjtételek. Ha velünk köt előszerződést, összeállítjuk önnek a teljes pályázati dokumentációt és részletes útmutatást adunk a feltöltéshez. Siker esetén pedig a lehető legrövidebb időn belül telepítjük otthonában vadonatúj napelemes rendszerét.