Németország újít: itt a hordozható napelem

Egy német vállalkozás, a We Do Solar egy olyan napelemes zöldenergia-megoldást álmodott, ami a mininapelemes telefontöltő és a tetőre szerelhető elektromos hálótatra köthető energiaforrás között található félúton.

A termék lényege, hogy kompromisszumot találjon.

Ehhez a kritériumok a következők:

  • Elég nagy legyen ahhoz, hogy a villanyszámlában is besegítsen
  • Meg tudja csinálni az üzembehelyezését egy laikus is
  • Ne csatlakozzon a közműhálózathoz

Fotó: Facebook/WeDoSolar

A napelemet gyerekjáték összetenni és elhelyezni a teraszon. Az alapítók szerint a csomagban 8 db napelempanel és a hozzájuk tartozó egyedi inverter található és ezeket kell összepattintani telepítéskor. A használatának egyetlen feltétele egy napsütötte terasz. A 4×2 es paneleket egyszerűen csak fel kell csíptetni az erkély vagy terasz korlátjára, mintha egy virágládát raknánk fel. Aztán össze kell dugdosni a kábeleket amíg a végén már csak egy marad, amit a konnektorba kell dugni. Ettől a perctől termelődik számunkra a környezetbarát áram.

A nyolc panel együttes teljesítménye 640 Wp. A rendszer csak a lakás saját hálózatába táplál áramot, nem lehet csatlakoztatni a közműhálózathoz. Ha például megy a porszívó, akkor az közvetlenül a napelemből kap energiát. A rendszer arra van kitalálva, hogy az állandó fogyasztókat napközben képes legyen ellátni, és amikor a lakó otthon van, akkor besegít a többletfogyasztásba is. A cég becslése szerint ez összességében 20-25 százalékkal csökkentheti a villanyszámlát. A gyártó 25 évig vállal jótállást a napelemek teljesítményére.

Magyarországon ilyen vagy hasonló rendszereket a jelenlegi jogszabályok szerint sajnos nem lehet telepíteni.

A csomag ára 1299 euró Németországban, ami átváltva kb. 508 ezer forint.

Érthetően az sem kérdéses, ha felhasználó elköltözik, mert viszi magával a napelemes rendszert új otthonába is.