Napraforgó – heti hírcsokor

Hétfőn valaki Merényletet követett el az elektromos autózás ellenA merénylő nem volt más, mint a norvég kormány, aki bejelentette, hogy át fogja alakítani a jelenleg hatályban lévő támogatási rendszerét az elektromos autókra vonatkozóan. A lépésre azért kerül sor, mert az ország vezetői úgy vélik, hogy a jelenleg alkalmazott támogatási rendszer túl magas kedvezményeket biztosít, ez pedig olyan „torzulást” eredményezett az autópiacon, aminek az eredménye az, hogy minden ötödik új autó, amit forgalomba helyeznek, tisztán elektromos hajtással rendelkezik. Norvégiában 1 532 darab Tesla Model S került forgalomba, ami a teljes állomány 15 százalékát jelentette. Így az elektromos autók vásárlásánál adott kedvezmények visszavágása a Teslának fájhat a leginkább. Pedig a Tesla sokat tett az elektromos autózás terjedésért Norvégiában is. Ez volt az első ország Európában, ahol elkezdték kiépíteni gyorstöltő hálózatukat annak érdekében, hogy minél nagyobb hosszában autózható legyen.

Aggodalomra azonban nincs oka a Teslának. Az elmúlt hetekben bejelentett Powerwall sikeresnek tűnik, ugyanis a 3 ezer dollárt (kb. 800 ezer forint, ez a 7 kilowattórás verzió ára) kóstáló aksiból egy évre előre eladták az összes legyártható darabot. Ez 38 ezret jelent, ami nem tűnhet soknak, de amíg a Tesla kizárólag akkumulátorokra tervezett gigagyára nem készül el, nem lehet tömegtermelésről beszélni. Utána már igen, 2020-ra a tervek szerint félmillió Powerwall kerülhet az otthonokba világszerte.

A napelemes rendszerk áttörése ezzel együtt nem könnyű. A SolarCity blogjában 8 olyan technológiát is bemutat, melyek ellenállásba ütköztek a bemutatásukat megelőzően. Ilyen volt:

  • a személyi számítógép
  • a szatellites kommunikáció
  • a televízió
  • az autó
  • a fonográf
  • a nyomdagép
  • az írás.

Na, még ez is. Ha az írás nem jöhetett volna létre, az mno sem írhatta volna meg, hogyan járnak Európa-szerte csodájára a szegedi zöldegyetemnekMert a Szegedi Tudományegyetem épületeiben termálvízzel fűtenek, esővízzel öblítik a wc-t, napelemek biztosítják az energiát és napkollektorok a meleg vizet. Sőt, az intézményhez kapcsolódó óvodában a gyerekek kukatündérrel játszanak és mindent tudnak a szelektív hulladékgyűjtésről. Ezzel Európa 11. legkörnyezettudattosabb egyetemévé vált, de világszerte is a 19. helyen áll.

Sajnos a Yingliről már nem érkeztek ilyen rózsás hírek, miután a részvényeinek árfolyama a hétfői kereskedésben több mint 12%-ot, majd kedden mintegy 37%-ot zuhant, mellyel a kurzus történelmi mélypontra, 1 dollár alá került. A jelenlegi hónapok meglehetősen nehéznek ígérkeznek a cég számára, több jelentős összegű törlesztés is esedékessé vált/válik. Annak ellenére, hogy a technológia ígéretes, a gyártói oldalon nem sokan tudnak rajta pénzt keresni.

A netfolio viszont a beruházó oldaláról támasztja alá a tézist, miszerint egyre inkább megéri  napelemmel villamos energiát termelniA Deutsche Bank elemzése szerint 2017 végére a világ országainak 80 százalékában olcsóbb lehet a napelemmel termelt elektromos energia, mint a hálózatból felvett. A cikkben használt számítási példában felhasznált naplemes rendszer teljesítmény talán túl kicsi, 2 kW felett már sokkal jobb, arányaiban a 15 kW-os rendszerhez hasonló a helyzet. Míg ezzel pénzt lehet keresni, a használt autó csak viszi a pénzt.