Napelemekből épült kerékpárút Hollandiában

A világ leghosszabb napelemes kerékpárútját adták át a forgalmonak egy Utrecht melletti faluban. A maartensdijki napelemes bringaút 330 méter hosszú – egyelőre alapvetően kísérleti projektnek számít.

Hollandia Európa egyik legsűrűbben lakott országa, ezért kevés nagy kiterjedésű napelemparkok építésére használható, szabad terület. Utrechtben ezért vágtak bele a kettős funkciójú kerékpárút építésébe.

A technológia egyszerű. Maga az út előregyártott betonelemekből készült, amelyek tetején egy átlátszó és ellenálló műanyagborítás van. Maguk a napelemek a betontömbök belsejébe kerültek. Ez a rövid szakasz nagyjából 40 házat képes ellátni megújuló elektromos energiával.

A fő cél azonban ezúttal nem az energiatermelés, hanem annak kiderítése, hogy alkalmas-e a technológia nagyobb volumenű használatra. Utrecht tartomány ugyanis 2040-re a klímasemlegességet tűzte ki célul, amihez a szén-dioxid kibocsátás további csökkentésére van szükség. A környezetbarát közlekedés ötvözése a fenntartható energiatermeléssel tökéletes megoldás lehet a problémára.

(fénykép forrás: dutchnews.nl)