A napelem súlya: mit bír el egy tető?

A napelemeket bár nem csupán tetőre lehet szerelni, mégis a legtöbb panel valamilyen háztetőre kerül. Ahhoz azonban, hogy biztonságosan és hatékonyan lássák el feladatukat akár évtizedeken keresztül is, szükség van a súlyuk ismeretére, valamint a tetőszerkezet teherbírásának meghatározására is. Mindezt pedig a méretükkel és a teljesítményükkel is össze kell hangolni, hiszen a tető mérete, napelemmel telepíthető alapterülete, valamint az így kapott teljesítmény és a háztartás fogyasztása is kulcsfontosságú az optimális napelemes rendszer megtervezéséhez. Mutatjuk a matekot!

Miért fontos a napelem súlyának meghatározása?

A napelemek súlyának meghatározásakor nem csak az egyes panelek, hanem minden hozzájuk tartozó egyéb elem súlya fontos tényező – ezek összege fogja ugyanis megmutatni, hogy mekkora teher fog nehezedni a háztetőre, és vajon azt a tető képes lesz-e elbírni az elkövetkezendő évek, évtizedek során.

A napelem súly a tetőszerkezet terhelése miatt is fontos.

Sokszor hallani laikusoktól, hogy napelemet a tetőszerkezet teljes átalakításával lehet telepíteni. Sokéves tapasztalatból mondhatjuk, hogy a tető átalakítására csak ritkán kerül sor: a legtöbb esetben csupán pár cserép áthelyezésére, majd visszamozgatására van szükség.

A napelem súlya azonban nem csak a tető teherbírása és terhelhetősége miatt fontos:

  • Szerelési eszközök: A nehezebb panelek erősebb és következésképpen drágább szerelési eszközöket igényelhetnek. Ez a telepítési folyamatot is bonyolultabbá teheti.
  • Szállítás és kezelés: A panelek súlya befolyásolja a szállítási költségeket. A nehezebb panelek növelhetik a szállítási költségeket, és a telepítéshez speciális felszerelésre vagy további munkaerőre lehet szükség.
  • Szélterhelés: A nehezebb panelek mellett szól, hogy sokkal kevésbé érzékenyek a szél erejére, ugyanakkor a megnövekedett súly erősebb rögzítő rendszereket tesz szükségessé a biztonság érdekében.
  • Anyagválaszték: A súly a felhasznált anyagokról is árulkodhat, ami viszont befolyásolhatja a panel tartósságát és élettartamát.
  • Rugalmasság és alkalmazkodóképesség: A könnyebb panelek mellett szól, hogy általában egyszerűbben felszerelhetők a különféle szerkezetekre, például autóbeállókra, lakóautókra vagy akár sátrakra a hordozható napelemes megoldásokhoz.
  • Új technológiák: Az új napelem-technológiák célja, hogy könnyebb, rugalmasabb paneleket állítsanak elő, amelyek a hatékonyság feláldozása nélkül szélesebb körben használhatók, a hordozható töltőktől egészen a napelemes szövetekig.

A napelem súlya tehát sokkal többet árul el a termékekről, mint azt elsőre gondolnánk.

A napelem súlya

A napelem táblák általában 16-22 kilósak, például:

Ehhez jön még hozzá a tartószerkezet súlya.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem a napelemmodulok egyedi súlya, hanem a teljes rendszer összsúlya lesz az, ami számít. A kisebb súlyú (pl.: 17 kilogrammos) modulokból jellemzően többre van szükség, ezáltal az egység felületre eső súlyuk nem feltétlenül lesz kevesebb, mint a 20-22 kilós moduloknak.

Bár a 20 kiló felszorozva az ellátáshoz szükséges modulok számával soknak tűnhet, de ha belegondolunk, hogy ez a súly nem egyetlen pontra, hanem a teljes tetőre elosztva nehezedik, és négyzetméterenként alig több, mint 15 kilós súllyal kell csak számolnunk (és ebben már benne van a tartószerkezet súlya is), akkor láthatjuk, hogy nem is jelent akkora terhelést a tetőszerkezetnek a napelem. Ez a többlet súly eltörpül a tetőfedés 20-tól akár 95 kg m2-kénti súlyától, plána a tető méretezésekor figyelembe vett 100 kg/m2 hóterheléstől és a hozzá adódó 140 kg/m2 szélterheléstől.

Az viszont már világosan kirajzolódik, hogy a telepített termék súlya önmagában nem árul el túl sokat, napelemből ugyanis nem lehet „instant” csomagokat forgalmazni. Minden rendszer egyedileg tervezett és méretezett.

A paramétereket leginkább két tényező befolyásolja:

  • az ingatlan lakóinak áramfogyasztási szokásai,
  • és az ingatlan egyéb adottságai.

Ez alapján a súly, a méret, sőt még az ár is eltérő lehet, akár két teljesen azonos tulajdonságú ház esetében is. Egyetlen napelemekkel foglalkozó cég sem képes megmondani, mennyibe kerül a napelem egy családi házra, amíg nem ismeri az adott ingatlan és a benne lakók fogyasztási szokásainak jellemzőit.

Ahhoz tehát, hogy kiderüljön, mekkora lesz a napelem mérete, és hogy ezt a ház tetőszerkezete el fogja-e bírni mindenfajta átalakítás nélkül, helyszíni felmérésre és precíz mérésekre van szükség.

A napelem méretéről bővebben

A napelem súlya mellett – ahogy azt korábban is írtuk – a mérete is rendkívül fontos. Nem mindegy ugyanis, hogy hány modulra van szükség a teljes rendszer kiépítéséhez, és ez mekkora helyet igényel a háztetőn.

Erről a napelem mérete cikkünkben írunk részletesebben.

Akkor sem érdemes azonban elkeseredni, ha a tető átalakítására van szükség, hiszen a napelemes rendszer egyszeri beruházással legalább 30 éven keresztül képes villamos energiát termelni – további költségek nélkül, hiszen a panelek sem üzemanyagot, sem karbantartást nem igényelnek. Teljesen mindegy, hogy mi lesz az aktuális rezsi ára és hogyan változnak az áramszolgáltatók tarifái, önnek mindössze 20-36 forintba kerül minden egyes napenergiával megtermelt kWh ezen idő alatt. Hogy pontosan mennyibe, az a rendszer paramétereitől (például napelem méretétől) függ, az árajánlatunkban természetesen ezt is kiszámoljuk.