Napelem mérete: milyen szabványok vonatkoznak a panelekre?

Mit is jelent pontosan a napelem mérete? Milyen dimenziói vannak egy panelnek, és ehhez mekkora teljesítmény társul? A napelem méretének és teljesítményének kiválasztása során számos tényezőt figyelembe kell venni, például a telepítési terület méretét, az energiaszükségletet, valamint az adott terület napsütéses óráinak mennyiségét. Az optimális méretű napelemek kiválasztásával maximalizálhatjuk az energiahatékonyságot és csökkenthetjük az energiaellátás költségeit hosszú távon. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

A napelemről

A napelem egy kiváló megújuló energiatermelő rendszer, amelynek teljesítményét azonban számtalan belső és külső tényező befolyásolja.

Külső tényezőnek nevezünk minden olyan faktort, amely nem a napelemektől, a panelektől vagy magától a rendszertől és annak részeitől függ: ilyen például a napsütéses órák száma, az adott év időjárása, árnyékhatások, vagy a levegőben keletkező szállópor mennyisége.

Belső tényezőknek azokat a faktorokat nevezzük, amelyek közvetlenül a napelemekhez köthetőek, ezáltal leginkább a napelemet gyártó és telepítő szakemberektől függ: ilyen például a napelem mérete, hatékonysága, teljesítménye, súlya.

Az alábbiakban a napelem mérete kerül terítékre.

A napelem tábla mérete és teljesítménye közötti kapcsolat

Fontos különbséget tennünk a napelem tábla mérete és a teljesítménye között, hiszen míg az előbbinél a napelem tényleges méretét értjük, utóbbinál azt, amennyi energiát képes megtermelni.

Fontos hír volt például korábban, hogy az aktuális jogszabályok szerint visszatáplálási tilalom lép életbe, de csak bizonyos méret feletti rendszerekre vagy csak meghatározott ideig. Ebben az esetben a napelem teljesítményéről van szó, amiről egy másik cikkben írunk részletesebben.

A napelem mérete ezzel szemben azt mutatja meg, hogy az egyes napelemmodulok mekkora méretűek, tehát milyen napelem tábla méretekkel számolhatunk, amikor a földre vagy a tetőre telepítünk napelemmodulokat. Ez több dolog miatt is rendkívül fontos!

 • Energia kibocsátás: A nagyobb napelem panel méret általában több elektromosságot jelent, hiszen többet tud megtermelni.
 • Limitált hely: Korlátozott terület – többnyire tagolt tetők esetében – kisebb, hatékonyabb panelek lehetnek szükségesek.
 • Kompatibilitás: A napelem panel méreteknek összhangban kell lenniük a rendszer többi komponensével, például az inverterekkel vagy az egyéb tartozékokkal.
 • Esztétika: A méret és az elrendezés befolyásolja a telepítés vizuális vonzerejét.
 • Költség: A nagyobb panelek általában olcsóbb egységnyi árat kínálhatnak, de nem mindig költséghatékonyabbak.
 • Súly: Lakossági rendszerek esetében a mérettel együtt a súly is komoly korlátot jelenthet a napelemek tetőre feljuttatása során.
 • Helyi szabályozások: Az aktuális építési előírások korlátozhatják a megengedett panel méretet, teljesítményt vagy számot.
 • Későbbi bővíthetőség: A kisebb panelek könnyebb rendszertervezést és jövőbeli bővítési lehetőségeket kínálhatnak, de ez alól is vannak kivételek.

Látható tehát, hogy a napelem panelek mérete az egész rendszer működését és felépítését befolyásolja, és bár általánosságokat nehéz meghatározni, mégis rendkívül fontos, hogy mekkora modulméretekkel számolhatunk.

Konkrét napelem tábla méretek: mennyi 1 kW napelem mérete?

Egy háztetőre szerelt napelem tábla mérete, a panel mérete.

A napelem tábla méretek természetesen gyártónként különbözhetnek. Ahhoz, hogy a méretekkel képbe kerüljünk, érdemes a legkisebb egységektől a legnagyobbakig haladni:

 • Napelem cellák
 • Napelem táblák
 • Napelem rendszerek

A napelem cellák azok az apró keretbe foglalt részek, amelyek a táblákon tucatnyian helyezkednek el. A napelem cellák mérete általában 10-20 centiméter szélesek és magasak, és körülbelül 50-100 db helyezkedik el egy napelem panelen.

A panelek vagy napelemmodulok mérete attól függ, hogy hány cella található egymás mellett vagy felett. Általában 1 méteres szélességgel és 2 méteres magassággal érdemes kalkulálni, illetve 30-50 mm-es vastagsággal (nem számítva a rögzítőszerkezetet).

A teljes rendszert az egymás mellé szerelt modulok adják. A napelem rendszer mérete teljes mértékben attól függ, hogy hány egyedi panelre van szükség. Ez függ az adott lakóingatlan tulajdonságaitól, illetve az ingatlanban élő család  fogyasztási szokásaitól is.

Nézzünk meg két konkrét példát is!

A LONGi Solar 400 W full black esetében 60 cellával kell számolnunk, 1722 milliméteres hosszúságban és 1134 milliméteres szélességben, 30 milliméteres vastagság mellett. Mindez, ahogy a nevében is láthatjuk 400 W teljesítményt jelent, tehát egy 5 kW rendszer telepítéséhez legalább 13 darabra lesz szükség.

A LONGi Solar 430 W (Hi-MO6 Explorer LRS-54HTH 430M) mérete azonos az előbb említett 400 W full black-kel, ám 430 W teljesítménnyel, így ebből elég csak 12 db.

Ezek azonban csak iránymutató számok: arra a kérdésre, hogy “mekkora 1 kW napelem mérete?”, mindig az adott termék és a termékekből összeállított rendszer adja meg a választ. A teljes rendszert mindig egyedileg tervezzük meg az ingatlant és annak tulajdonságait (pl.: tetőszerkezet mérete, teherbírása, stb.) és a benne élő tulajdonosok igényeit (pl.: fogyasztás, elvárás, stb.) figyelembe véve.

A napelemek méretei mellett pedig mindig fontos megemlíteni a súlyukat is!

A napelem mérete mellett a másik fontos tulajdonság: a napelem súlya

A napelem méretek nagyban meghatározzák a napelem súlyát is, de ahogy a fenti két példából is jól látható, nem következik az egyikből egyenesen arányosan a másik.

Amennyiben a napelem súlyára kíváncsi, tekintse meg az erről írt cikkünket.

Ha pedig további hasznos információkra és érdekességekre lenne kíváncsi a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, akkor hallgassa a Világos, mint a Nap! podcast adásait. Ha pedig egy saját napelemes rendszer előnyei érdekelnék, keresse ajánlatkérésért szaktanácsadóinkat!