Mikorra lesz kész? Nőhet még az önerőm? Indíthatom a fázisbővítést? – gyakori kérdések az RRF pályázattal kapcsolatban

Összeszedtük az RRF pályázaton nyertes ügyfeleink leggyakoribb kérdéseit.

Emelkedhet tovább a fizetendő önerő?

A támogatói okiratok kézhezvétele után kiküldött árajánlatokat a jelenlegi piaci árak alapján kalkuláltuk. Ezeket a magunk részéről biztosan több hónapon keresztül tartani tudjuk. Az ügyfelek által befizetett összegből és az igényelt pályázati előlegből megkezdjük a szükséges eszközök, például az inverterek beszerzését. Ezzel védekezni tudunk a jövőbeli esetleges további áremelkedés és forintgyengülés hatásai ellen.

Problémát csak az okozhat, ha az állam túlságosan elnyújtja a támogatások kifizetését, de erre reményeink szerint nem kerül sor.

 

Fázisbővítésre van szükség, mit tegyek?

Ha a napelemes rendszer teljesítménye meghaladja a 2,5 kW-ot, akkor mindenképpen fázisbővítésre van szükség. A pályázatban ennek a költsége elszámolható, de előzetesen engedélyeztetni kell és egy regisztrált villanyszerelővel megcsináltatni. Fontos, hogy ezt mi nem tudjuk megoldani. A jogosult szerelők névsora minden áramszolgáltató honlapján elérhető.

Amennyiben ön ingatlana az egykori ELMŰ területén – vagyis Budapesten és környékén – található, akkor a fázisbővítés engedélyezési eljárása elindítható együtt a napelemes rendszerrel. Ezzel időt tudunk spórolni.

Ha viszont az ország más területén él, akkor ez a lehetőség sajnos nem áll fenn. Ekkor először be kell adni az áramszolgáltatóhoz a fázisbővítéshez a kérelmet. Ennek az elbírálása sajnos akár több hónapig is tarthat. Ha megvan az engedély és a villanyszerelő megcsinálta (javasolt egyből oda-vissza mérő órát beszereltetni), akkor az erről szóló kivitelező nyilatkozat és az új szolgáltatói szerződés birtokában végrehajtott villanyóracsere elkészülte után, indulhat a napelemes rendszer engedélyeztetése.

 

Mikorra lehet kész a beruházás?

Mivel a szolgáltatók az igények markáns növekedése miatt csúsznak az engedélyek kiadásával (erről itt írtunk bővebben), ezért a beruházás a megszokottnál tovább tart.

Fázisbővítés nélkül a jövő év elején, fázisbővítéssel várhatóan csak jövő tavasszal jutnak el az üzembehelyezésig ezek a rendszerek.