Mennyi idő alatt lehet saját napelemem?

A hozzánk forduló ügyfelek egyik leggyakoribb kérdése, hogy mennyi idő múlva termelhet a saját napelemes rendszerük. Nyilván nem függetlenül a jelentős villamosenergia-áremelkedéstől mindenki siettetni szeretné a beruházást.

Röviden összefoglaljuk, hogy milyen határidőkre számíthat, aki most vág bele egy napelemes rendszer telepítésébe. Elöljáróban annyi, hogy ha nincsen szükség fázisbővítésre, akkor 3-4 hónap, a három fázis kiépítésével 4-5 hónap alatt kezdhet termelni a napelemes rendszer.

  • A kiindulópont, hogy az ügyfél elfogadja az árajánlatunkat, megkötjük a szerződést és befizeti az előleget. Ez részünkről pár napnál nem igényel többet.
  • Felvesszük a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, aki elkészíti a műszaki gazdasági tájékoztatót, ami a napelemes rendszer hálózatra kapcsolásához szükséges feltételeket tartalmazza. 2,5 kVA teljesítmény felett már csak három fázison lehet a hálózatra csatlakozni – ha ez nincs még meg az ingatlanban, akkor erre jogosult villanyszerelővel ki kell építtetni. (Természetesen már az ajánlatadáskor jelezzük, ha erre szükség van.)
  • Ha a műszaki gazdasági tájékoztatóban lévő feltételek teljesülnek vagy teljesíthetők, munkatársainka beadják a csatlakozási engedélykérelmet. Általában 4-5 héten belül az áramszolgáltató jóváhagyja a csatlakozási dokumentációt. Csak ennek birtokában lehet megkezdeni a rendszer telepítését. A folyamat többnyire 5-6 hét, amihez hozzáadódik a három fázis kiépítése, ha szükség van rá.
  • Ekkor jövünk mi: a csatlakozási dokumentáció elfogadása után várhatóan egy hónapon belül felvonul az Energiatakarék telepítőcsapata és felszereli a napelemrendszert.
  • További két-három hét, amíg a szolgáltató kicseréli a hagyományos villanyórát oda-vissza mérő berendezésre. Miután megtörtént, „bekapcsolható” a napelemes rendszer és termelheti az energiát.

Mivel országszerte nagyon nagy az érdeklődés a napelemekre, ezért előfordulhat, hogy ezek a több éves tapasztalaton alapuló időbecslések eltolódnak és tovább tart a folyamat. Mi felkészültünk kapacitásokkal és igyekszünk ügyfeleinket egyrészt naprakészen tájékoztatni a várható határidőkről, másrészt természetesen a lehető leghamarabb telepíteni a rendszerüket.

Nincs még saját napeleme, de szeretne? Ide kattintson!