Mégis ősszel indul a 100%-os napelemes pályázat második üteme

Újabb fordulat az RRF-pályázatban: a kormány előbb tavaszra halasztotta a második ütemet, most azonban bejelentették, hogy november végén mégis elrajtol a pályázat.

A „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” címet viselő projektet először tavaly ősszel hirdette meg a kormány azzal a céllal, hogy az alacsonyabb jövedelmű, energiaszegénységnek erősebben kitett háztartásokat segítse napelemes rendszerhez jutni.

Az első fordulóban több mint negyvenezer igény érkezett be országosan – ennek mostanáig mintegy felét bírálta el a kiíró és állította ki a támogatói okiratot a nyerteseknek. A második forduló beadása pedig az ország nyugati és középső megyéiben november 28-án, a keleti megyékben és a főváros környékén pedig egy héttel később indul.

A lényegi feltételek nem változtak:

  • A támogatást családi házra, sorházra és maximum hat lakásos társasházra lehet igénybe venni. Kizárólag olyan ingatlanra, amelyben az igénylő legalább résztulajdonos.
  • Az adott ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosainak 2020-as egy főre jutó jövedelme nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.
  • Legfeljebb 5 kW-os napelemes rendszer telepítésére 2,9 millió forintot, napelemekre, a hozzájuk tartozó akkumulátorokra és hőszivattyús villanyfűtés kiépítésére pedig legfeljebb 11,3 millió forintot lehet igényelni. Az összeg a rendszer méretétől függően, sávosan emelkedik.
  • A támogatás nem visszatérítendő és a költségek akár 100%-át fedezheti.

Minden további részlet a hivatalos pályázati oldalon elérhető, legfrissebb lakossági felhívásban megtalálható.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a támogatási összegek nem változtak az előző ütemhez képest. A tavaly meghatározott keretek az akkori árak mellett valóban fedezték a napelemes rendszer költségének 90-100%-át, azóta viszont jelentősen emelkedtek a technológiák árai. Emiatt a nyerteseknek biztosan hozzá kell tenniük valamekkora saját erőt az állami támogatáshoz.

Természetesen még így is nagyon jól járnak a jogosultak: jelentősen olcsóbban juthatnak hozzá egy napelemes rendszerhez, ami minimális megtérülési idő után már nyereséget fog termelni számukra.

Ha szeretné ön is kihasználni a lehetőséget, kérjen ajánlatot szaktanácsadóinktól!