Megéri a lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolódó hitel?

2021 egyik nagy dobása a lakásfelújítási támogatás. Ahogy már előző cikkünkbe mi is bemutattuk, ez egy remek, könnyen hozzáférhető lehetőség, hogy rendbe rakjuk otthonunkat, vagy akár csökkentsük a rezsinket, például egy napelemes rendszer telepítésével. Ennek feltétele persze a forrás, hiszen több más szabály mellett az egyik legfontosabb, hogy a felújítás költségeinek felére kapható támogatás. A forrás biztosításában segít a kedvezményes, 3 százalékos hitel, amely a programot támogatja. De vajon kinek éri meg?

Mennyibe kerül egy nem támogatott hitel?

A bankoknál jelenleg is elérhető 4-5 százalék körüli kamatozású jelzáloghitel, ami természetesen több, mint a nemrégiben bejelentett támogatott hitelé, a gyakorlatban mégsem óriási a különbség. Egy átlagos hitellel összehasonlítva az első évben nagyjából 30-50 forint megtakarítást jelent, ha nem piaci, hanem támogatott konstrukcióval akarjuk fedezni a felújítást.  

Napelemes rendszerek ingyenes felmérése és tervezése


A hitelt február 1-től lehet igényelni, ami azt jelenti, hogy jelenleg keveset tudunk róla, ahogy egyébként arról is, mennyire gördülékenyen halad a számlák befogadása, feldolgozása és elfogadása az ezzel megbízott Magyar Államkincstárnál. Az biztos, hogy a 3 százalékos hitelhez banki hitelbírálat szükséges, a futamideje legfeljebb tíz év, és ingatlanfedezet szükséges hozzá.

Mennyi a lakásfelújítási támogatás havi törlesztője?

A fix kamattal, a 6 milliós összeggel, valamint a leghosszabb, 10 éves futamidővel számolva havi 58.000 forint a törlesztőrészlete a hitelnek. Ez pontosan a felére csökken, amint az Államkincstár elfogadja a munkákkal kapcsolatos dokumentációt.

A gyakorlatban ez havi 2-4000 forinttal olcsóbb, mint egy banki hitel.

Nagyobb a különbség azonban akkor, ha egy lazább feltételrendszerű, jellemzően könnyebben hozzáférhető személyi kölcsönnel hasonlítjuk össze a támogatott hitelt.

A számok alapján tíz év alatt a támogatás folyósítását követően fennmaradó 3 millió forint után nagyjából 500.000 forint további kamatot kell visszafizetni. Lényegében ennyi a költsége, ha nem a saját pénzünket akarjuk a felújításra használni, hanem az államét, vagyis havi 4000 forintért vásárolunk extra likviditást. Ez egészen jó összeg, bár semmiképpen nem ingyenes.

Van azonban hátránya is a hitelnek: ez esetben a felvételt követő egy éven belül kell elvégezni az összes felújítást, ami ugyan nem tűnik extrémnek. Például egy átlag másfél-két milliós ablakcserét, és egy kétmilliós napelemtelepítést figyelembe véve gyorsan ki lehet tölteni a keretet. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy most jelentősen nőhet a leterheltsége az amúgy is szűkös kapacitással dolgozó építőiparnak. Hitel nélkül nem ennyire szoros a határidő, mivel ebben az esetben 2022. december 31-ig végezhetők el a munkák.

Ha egyébként is megvan a forrás a lakásfelújításra

Összességében a hitel némi könnyítést jelenthet, vagy akár extra likviditást is, ami a maihoz hasonló bonyolult időkben biztonságot adhat: 3 millió forint egy átlag négytagú családnak hónapokra elegendő tartalékot jelent autóhitel, lakáshitel, iskoláztatás és minden más költséget figyelembe véve. Innen nézve, ha már most rendelkezésre áll a forrás, akkor is megfontolandó egy biztonságos, fix kamatozású hitel felvétele, hogy élhessünk a program adta lehetőséggel, amennyiben tartalékként meg tudjuk őrizni az eredeti forrást.

Telepítsen napelemet a lakásfelújítási hitelből

Az Energiatakarék segít a támogatás igénylésében! Ingyenesen felmérjük és megtervezzük napelemrendszerét, valamint segítünk a papírmunkában is! 
»»Írjon nekünk, és segítünk!