Itt vannak a 100%-os napelemes pályázat végleges feltételei

Megjelent a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva RRF-6.2.1” című lakossági pályázat végleges kiírása és feltételrendszere. A 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő állami támogatás közel másfél hónapja tartja lázban az érdeklődőket – nem véletlenül.

A társadalmi egyeztetés során érkezett vélemények kiértékelése után megszületett végleges kiírás legfontosabb elemeit összefoglaljunk ügyfeleink és az érdeklődők számára.

A pályázati részvétel feltételei

  • magyar adóazonosító jel;
  • legalább résztulajdon az érintett ingatlanban;
  • az ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosainak egy főre jutó tavalyi éves jövedelme 0 és 4 850 000 forint közé esik – a nyugdíj jövedelemnek minősül;
  • a pályázónak nem lehet 60 napot meghaladó adó- vagy köztartozása.

Fontos változás, hogy a végső feltételek közül kikerült az állandó lakcím létesítésének kötelezettsége. Viszont az egy főre jutó jövedelem számításakor nem az ingatlanba bejelentett személyeket, csak a jövedelemmel rendelkező tulajdonosokat veszik számításba. Vagyis például egy kétgyerekes család esetében, ahol a szülők nevén van a ház, kettejük jövedelmét nem négy, csak kétfelé kell osztani (ha mindketten rendelkeznek keresettel) és így kell beleférni a 4 850 000-es keretbe.

A pályázatok elbírálásánál pontokat adnak a közös háztartásban élő, 18 év alatti gyermekek után. Konkrétan a gyerek nélkülieknek 1, egy gyerek után 2, két gyerek után 3, háromnál több gyerek után pedig 4 pont jár.

Ugyancsak pont jár a hátrányos helyzetű térségekben lévő ingatlanok tulajdonosainak, amelyek a 290/2014, (XI. 26.) Korm. rendelet 2. számú melléklete alapján fejlesztendőnek (2 pont) vagy komplex programmal fejlesztendőnek (3 pont) számító járásokban találhatóak. Az érintett járások listáját itt tudja böngészni.

Az érintett ingatlanok köre nem változott. Családi házra; osztatlan közös tulajdonú, de energetikailag önálló sorházi épületre és legfeljebb hat lakásos társasházi lakásra lehet pályázni. Méghozzá csak a teljes egészében magántulajdonban lévő, per- és tehermentes ingatlanokra.

Ha ellenőrizni szeretné, hogy megfelel-e a feltételeknek, használja az Energiatakarék táblázatát. Kattintson a link megnyitása után a fájl menü letöltés gombjára, majd a saját számítógépén megnyitva tudja a dokumentumot szerkeszteni. A táblázat nem küld nekünk adatokat, ha ajánlatot szeretne kérni saját napelemes rendszerére, akkor ide kattintson.

Beadás ütemezése

A pályázatok beadása a tervek szerint négy ütemben történik majd, az első ütem a már korábban beharangozott csúszással, december 6-án indul. A megyékre lebontott menetrend az alábbi:

  • December 6. 8:00-tól: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye
  • December 13. 8:00-tól: Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye
  • December 20. 8:00-tól: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • December 27. 8:00-tól: Budapest és Pest megye

Minden egyes szakaszra három hét áll rendelkezésre, a beadott pályázatokról a szakasz zárását követően 30 napon belül döntenek. Az első határozatok tehát január végére-február elejére várhatóak. A támogatói okiratot a döntést követő 10 napon belül megküldik, ennek birtokában indulhat a munka.

A pályázat második üteme a jelenlegi tervek szerint jövő szeptemberben nyílik majd meg.

 

Támogatható beruházások

A támogatható beruházások közül kikerült az elektromos fűtőpanel önmagában. Így kétféle csomagra lehet pályázni:

  • Tetőre szerelt napelemes rendszer, amelynek teljesítménye nem haladhatja meg az előző lezárt elszámolási év fogyasztásának kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosztott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et. Igényelhető maximális támogatás 2,9 millió forint.
  • Ugyanilyen paraméterekkel bíró napelemes rendszer; legfeljebb 14 kWh tárolókapacitású akkumulátorokkal, legfeljebb 12 kW fűtési teljesítményű levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyúval és a nyílászárók cseréjével. Kiegészítő fűtésként ezekhez a rendszerekhez legfeljebb 2 db infra- vagy fűtőpanel kiépítése támogatható egyenként legfeljebb 6 m2 alapterületű helyiségben beüzemelve. Ebben az esetben ugyancsak támogatható meglévő napelemes rendszer bővítése az első pontban szereplő kapacitáskorlátig. Igényelhető maximális támogatás 11,3 millió forint.

A benyújtás előtt előszerződést kell kötni egy regisztrált kivitelezővel a munkálatokra. Kizárólag az ilyen cégek által kiállított számlákat lehet a pályázatban elszámolni, a saját költségre történő beszerzéseket és kivitelezést nem. A pályázat előtt megkezdett beruházások költségei ugyancsak nem számolhatóak el.

 

Határidők, finanszírozás

A napelemes rendszer telepítéséhez szükséges engedélyezési eljárást a támogatói okirat hatályba lépésétől számított, fázisbővítés nélküli beruházásoknál 6 hónapon, fázisbővítéssel járó beruházásoknál 12 hónapon belül meg kell indítani a szolgáltatónál.

A teljes projekt befejezésére csak napelemes rendszer létesítésekor 14 hónap, a fűtés átalakításával együtt 18 hónap áll rendelkezésre.

A fenntartási időszak 3 év, ezalatt az ingatlant csak a pályázatot lebonyolító hatóság jóváhagyásával lehet eladni.

A támogatás 100%-os, önerő nem szükséges. A kifizetés úgynevezett szállítói utófinanszírozással történik: vagyis a pénzt nem a nyertes magánszemély, hanem a kivitelezést végző cég kapja meg közvetlenül a munka elvégzése és a számla kiállítása után. Ennek előnye, hogy nem önnek kell meghiteleznie a beruházás költségét.

 

További részletszabályok a tételes pályázati kiírásban, erre a linkre kattintva olvashatóak.