Esettanulmány ügyfelünkkel: „A környezettudatosság volt a legfontosabb érv”

Balaton déli partjának egyik legszebb üdülőhelyén, Balatonszemesen található Gábor nyaralóháza.

Kizárólag a környezetvédelmi szempontokat mérlegelte, amikor az épület energiaellátását megtervezte. Kézenfekvő megoldás volt, hogy a nyaraló energiaigényének fedezésére a napelemrendszert, mint zöld energiát választotta.

„Szerettem volna a család energiáját önállóan megtermelni és nulla felé redukálni az energetikai szempontú ökológiai lábnyomunkat.”

A legkorszerűbb technológiai megoldásokat ötvöző, magas minőségű nyaralóépületben minden árammal működik. Elektromos a levegő-víz hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer, a hővisszanyerős szellőztetés, a redőnymozgatás és a kültéri terasz-fűtőpanelek. Az épület különlegességét az okosház funkciók adják: egy mobilalkalmazáson keresztül, távvezérléssel működnek a redőnyök, a kapu és a beengedőrendszer, a biztonsági kamerák és természetesen az interneten keresztül szabályozható a hőmérséklet is. Gábor – környezettudatossági megfontolásokból – elektromos autót használ, amit ugyancsak a napelemekkel megtermelt energiával tölt fel.

„A generálkivitelező cég, akivel együtt dolgoztunk a nyaraló tervezése és építése során, ajánlotta az Energiatakarékot, mint lehetőséget. Pontos, részletes és szakszerű anyagot tettek le az asztalra, nem volt szükség arra, hogy más cégtől ajánlatot kérjek.”

A nyaraló energiaszükségletének fedezésére 14 kW-os teljesítményű rendszert terveztek és telepítettek az Energiatakarék szakemberei, két SolarEdge inverterrel és 40-50 napelempanellel. Az egész megoldás egyediségét fokozza az is, hogy hibridüzeműre lett kiépítve. A hibrid rendszerek nagy előnye, hogy az áramfelesleget az inverterek a villamoshálózatba és akkumulátorokba egyaránt be tudják táplálni. Az akkumulátorok beszerzése folyamatban van, üzembe állításuk után az épület szinte teljesen önellátó lesz.

 „Zökkenőmentesen ment minden a telepítés során, nem volt semmi probléma. Az egész együttműködésre pozitívan emlékszem vissza, szakszerűen és profi módon dolgoztak az Energiatakarék munkatársai.”

A rendszer 2016-ban állt üzembe, azóta jól, alacsony karbantartási igénnyel működik. Mindössze egyetlen meghibásodás történt: „Az egyik inverterben kiment a biztosíték, emiatt nem tudott a hálózatra visszatermelni. Mi csak későn vettük észre, hogy gond van, ezért mindenkinek javaslom, hogy időről-időre vessen azért egy pillantást a napelemes eszközökre.”

A rendszer teljesíti telepítéskor vállalt termelési paramétereket. „A ház energiaigényét bőven fedezi, sőt télen is termel eleget a fűtés működtetéséhez. Nagyon elégedett vagyok a működésével, ajánlottam is már másoknak a telepítő céget.”