„Minden flottul ment”: elégedett ügyfelünk levele

Minden visszajelzésért nagyon hálásak vagyunk, mert ez segít, hogy még jobban végezzük a munkánkat. Most Zsuzsi levelét osztjuk meg, aki férjével szinte naponta ránéznek, mennyi áramot termelnek, mivel annyira jó érzés. Köszönjük, Zsuzsi!

Kedves Energiatakarék!
Kedves Ádám!

Szeretnénk veletek is megosztani azt az igazán pozitív hírt, hogy az általatok tervezett és installált 4,7 kW-os napelemrendszer a 2019-ben átadott, nettó 110 m2 alapterületű családi házunkban szuperül vizsgázott!

A telkünkre nincs a gázszolgáltatás bevezetve, ezért nálunk minden, pl. elektromos panelek (fűtés), klíma (hűtés-fűtés), vízmelegítés (villanybojler), infraszauna, háztartási gépek stb. elektromos áramról működik. Az alábbi eredmények születtek (időtáv: 2019. 07 – 2020. 06):

  • a megtermelt áram a mért fogyasztás ~95%-a volt (1 db oda-vissza óra és 1 db vezérelt óra működött még ebben az időszakban);
  • a megtermelt és a betáplált közötti különbözet (a megtermelt energia 17,5%-a) ment azonnali felhasználásra (napközbeni használat), ezt a mennyiséget tehát nem kellett vételezni.

És akkor jöjjön a zanzásított éves összesítés:

  • Havi energiaköltség napelemmel: 3.147,-Ft/hó.
  • Havi energiaköltség napelem nélkül (becsült): ~21.000,-Ft/hó.
  • A beruházás (bruttó ~2,45 millió Ft) számításaink szerint hozzávetőleg 9-10 év alatt térülne meg az első év alapján.
  • A második évben hatékonyságnövekedést várok a vezérelt óra leszerelése miatt.
  • Fontos, hogy a Szolgáltatóval éves elszámolási alapon vagyunk, mert így maximalizálható a költségcsökkentés.

A tájolást tekintve úgy gondoljuk, megtaláltátok a legoptimálisabbat (tető tájolása 35 fok keletre, dőlésszög 30 fok). A havi teljesítményadatokból az adott időtávon látszik, hogy itt nálunk, Kápolnásnyéken (sok napsütés, kevés csapadék jellemző egész évben) a legerősebb hónap 2020 áprilisa volt (2019 júliusa csak kevéssel maradt alatta), a leggyengébb hónap 2020 januárja.    

Nyilván sokat jelent a ház szigetelése, a nyílászárók hőátbocsátása, az elektromos készülékek energiafelhasználása, a felhasználók energiatudatossága, de mindezekhez tudni kellett paraméterezni a telepítendő rendszert, és nem utolsósorban a rendszernek is jól kellett működnie.

A beruházás során egyébként minden flottul ment, mi igazán nem is kellett, hogy aktív szereplők legyünk a folyamatban, ami nagy könnyebbség volt akkor, amikor épp egy családi ház építtetését kellett befejeznünk

Mindannyian tudjuk, az mekkora stresszhelyzet még egy korrekt kivitelezővel is. Az installálás és beüzemelés után még pótolni kellett és beüzemelni egy hiányzó hálózati kártyát az inverter internethez csatlakoztatásához, és az adatok feltöltéséhez a Fronius oldalára, amely során az ügyet intéző kollégátok rendkívül udvarias, korrekt és segítőkész volt. (A Solar.web oldalán az aktuális adatokat egyébként szinte naponta meglessük, annyira jó érzés nyomon követni a termelést.)

Ezer hála még egyszer! Mi azóta már ajánlottunk benneteket egy sok ismerősünknek, de ezután számokkal is alá tudom támasztani.

Üdvözlettel:
Zsuzsi