159 milliárdos napelemes pályázat indul júliusban

Palkovics László innovációs és technológia miniszter egy kaposvári naperőmű avatóünnepségén nyilvánosan bejelentette, hogy legkésőbb július végéig kiírják a lakossági napelemes rendszerek telepítésére szóló, régóta várt pályázatot.

Magyarország úgynevezett Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervének egyik komponense a zöld átállás programja. Ebben visszaköszönnek azok a kormányzati tervek, amelyek 2030-ig hatezer megawattnyi fotovoltaikus kapacitás létesítését tűzik ki célul.

Az európai uniós finanszírozási programra 159 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből a kormány két célt szeretne megvalósítani:

  • 175 MW-nyi megújulú energiatermelési kapacitást kiépíteni háztartási méretű kiserőművek, vagyis 50 kW alatti teljesítményű otthoni napelemes rendszerek segítségével.
  • Valamint támogatni az energiaszegénység által fenyegetett háztartások hozzáférését a megújuló energiaforrásokhoz és a korszerű fűtési megoldásokhoz.

A pályázat célcsoportjai ezúttal az átlagnál alacsonyabb jövedelmű, a napelemes rendszer telepítésére technológiai-fizikai szempontból alkalmas ingatlannal rendelkező háztartások. A támogatási intenzitás 100%-os, vagyis nem lesz szükség önerőre.

A pályázatban a tervek szerint elszámolható lesz a napelemes rendszer (panelek, inverter, kiegészítők) vételára és telepítési költsége, legfeljebb 5 kW-os akkumulátor ára, valamint az egyéb esetlegesen szükséges beruházások (három fázis bekötése, villanyóra szabványosítása) díjai is.

A tervezett ütemezés alapján 2021 augusztusától lehet jelentkezni a pályázatra és a nyerteseknek öt évük lesz a beruházások lezárására.

Palkovics ígérete szerint szélesebb kör számára is megnyílnak hamarosan az európai uniós pályázati lehetőségek és kedvezményes hitelkonstrukciók.

Mihelyst további részletek kerülnek nyilvánosságra, be fogunk róluk számolni. Az aktuálisan elérhető pályázati lehetőségeket ebben a folyamatosan frissülő cikkben gyűjtöttük össze.